Ο Ιούλιος Καίσαρας διασχίζει τον ποταμό Ρουβίκωνα με τις λεγεώνες του, επιστρέφοντας στη Ρώμη από τη Γαλατική εκστρατεία. Η κίνηση του Καίσαρα είναι κομβική, αφού ο ρωμαϊκός νόμος επέτασσε να διαλύει το στρατό του ο στρατηλάτης που επέστρεφε από εκστρατεία, τουλάχιστον πριν τον Ρουβίκωνα, το σύνορο της Ρωμαϊκής πολιτείας, για να μην πλησιάσει επικίνδυνα και πάρει την εξουσία στη Ρώμη με τα όπλα.
Ο Ιούλιος Καίσαρας μετά από θητεία σε διάφορα ανώτερα αξιώματα, μεταξύ των οποίου και του υπάτου, διορίστηκε διοικητής της “εντεύθεν και εκείθεν των Άλπεων Γαλατίας” (Gallia Cisalpina, της βόρειας Ιταλίας και νότιας Γαλλίας). Ήταν μια προσπάθεια των αντιπάλων του να απομακρυνθεί ο δημοφιλής στο λαό και φιλόδοξος στρατηγός πολιτικός από τη Ρώμη. Ο Καίσαρας δεν έχασε την ευκαιρία για δόξα και χρήματα. Εκμεταλλευόμενος το αίτημα των Γαλατών προς τους Ρωμαίους να τους βοηθήσουν με τη μετανάστευση Ελβετών που αντιμετώπιζαν, διέσχισε τα σύνορα και κατέσφαξε τη φυλή των Ελβετών (Helvetii).
Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Στα επόμενα εννέα χρόνια, με τις λεγεώνες του θα διαγράψει μια πορεία αίματος κυριεύοντας ολόκληρη την επικράτεια της Γαλατίας, καταστρέφοντας οκτακόσιες πόλεις, υπεύθυνος για το θάνατο κάπου δύο εκατομμύριων ανθρώπων, κυρίως από ασιτία και ασθένειες. Οι Γαλατικοί πόλεμοι έληξαν με την άφιξη των Ρωμαίων στρατιωτών στη θάλασσα της Μάγχης αλλά ο Καίσαρας, που έστελνε τακτικά τα νέα από τις κατακτήσεις του -μαζί με φορτία δούλων και θησαυρών- στο λαό της Ρώμης, επιτέθηκε και στις επαρχίες των Βαταβών, στη βελγική Γαλατία και επέδραμε και στο έδαφος της Γερμανίας ενώ οργάνωσε και μια διερευνητική εκστρατεία στη Βρετανία.
Η συνέχεια στο Military History