12.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2,...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;

- Advertisement -

 

Η πρόσφατη απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει σε εσπευσμένη αγορά 18 μαχητικών Rafale F3R εξέπληξε πολλούς. Ίσως να μην υπήρχε αμυντικός αναλυτής στον πλανήτη που να θεωρούσε πως η Ελλάδα λίαν συντόμως θα έμπαινε στο “κλαμπ” του F-35, είτε με την “κλασική” έκδοση F-35A, είτε με την STOVL F-35B όπως είκαζαν . Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και η νυν, όπως η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση, είχαν θέσει το F-35A/B πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο φυσικά και της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε, η συνολική επένδυση στα F-16V έγινε από τους επιτελείς του ΓΕΑ με τη λογική της προετοιμασίας για τη μετάβαση στο F-35.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: AM39 Exocet στα ελληνικά Rafale, η ναυτική κρούση θα συνεχίσει να έχει “γαλλικό άρωμα” στο Αιγαίο

Ακόμη κι αν βγάζαμε το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, και πάλι θα ήταν από δύσκολο ως αδύνατο να αντικαταστήσουμε όλα μας τα αεροσκάφη με  F-35, ακόμη και σε βάθος χρόνου. Ούτε και χώρες με πολύ μεγλύτερες  οικονομικές δυνατότητες από μας, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο ή η Νορβηγία, το κάνουν και ΔΕΝ αντικαθιστούν ένα προς ένα τα F-16 τους.  Έτσι η ΠΑ, επέλεξε το F-16V σαν workhorse, και σκεφτόταν το F-35 σαν μια επιλογή για συγκεκριμένες αποστολές. Αλλά 160 ως 200 F-35 δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ποτέ, αμφιβάλουμε αν το κάνει μέχρι και η Ιαπωνία που έχει απέναντί της Ρωσία και Κίνα.

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

Το θέμα όμως είναι πως η νέα Κυβέρνηση που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019, έμαθε μέσα στο 2020 κάτι που φωνάζαμε εδώ και χρόνια. Το ρισκάραμε με τον χειρότερο τρόπο με την Τουρκία, και δυστυχώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονταν άμεση ενίσχυση. Η (πρώτη) Κρίση του Ιουλίου 2020, αν και έβγαλε νικήτριες τις Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας. Μιας και πλοία πολύ δύσκολα μπορούμε να είχαμε “άμεσα”, η λύση ήταν τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Δυστυχώς, μεταχειρισμένα F-35 διαθέσιμα δεν υπάρχουν (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι και τώρα), ούτε άλλα σύγχρονα μαχητικά. Από τη δύσκολη θέση όμως μας έβγαλε ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσφέροντας μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale F3R  από τα αποθέματα της AdlAelE.

ΤΙΜΗ ΣΟΚ για τα μεταχειρισμένα Rafale, ΜΟΝΟ 33 εκατομμύρια ευρώ το καθένα σύμφωνα με τη «La Tribune»

Ήταν μια μέρα που οι απανταχού γαλλόφιλοι θα την θυμόμαστε για πάντα! Όταν ο ΠΘ ανακοίνωνε πως η ΠΑ θα αποκτούσε γαλλικά μαχητικά Rafale επιβεβαιώνοντας τις φήμες που ήθελαν την Ελλάδα να είναι η επόμενη χώρα που θα εξόπλιζε την αεροπορία της με το μαχητικό, μάλλον η ηλικία μας συγκράτησε να μην βγούμε με σημαίες στο Σύνταγμα και σε άλλες κεντρικές πλατείες στη χώρα. Το πλέον ώριμο μαχητικό της Γαλλίας, στην καλύτερη του έκδοση, σε υπηρεσία με την ΠΑ! Όνειρο!

Βέβαια, αμέσως μετά ξεκίνησε και η γκρίνια, που θα ξεκινούσε ακόμη κι αν γράφαμε πως ο Αστρόστολος θα μας παραχωρούσε δυο Μοίρες NCC, Constitution Class, πάλι θα μιλούσαμε για μίζες από τον Πικάρντ, και πως οι Klingon μας έδιναν 3 Μοίρες Vor’cha με ανταλλαγή προϊόντων, μεταφορά τεχνογνωσίας και Ενδιάμεση Λύση 4 Bird Of Pray. Είναι λίγα τα Rafale, οι Γερμανοί και οι ΗΠΑ δεν θα μας αφήσουν να πάρουμε Meteor, δεν θα έχουν αυτό, δεν θα έχουν εκείνο, θα είναι έτσι, θα είναι αλλιώς. Το γράφουμε ξανά για να τελειώνουμε. Τα Rafale θα έρθουν ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ, θα φορέσουν MICA IR/EM, Meteor, Exocet AM39, HAMMER,SCALP EG και πιθανότατα κάποια συγκεκριμένα ατρακτίδια στόχευσης. Επίσης θα έχουν πλήρη σύμβαση Follow On Support, και θα είναι τόσο επιχειρησιακά όσο είναι και αυτά της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εικόνες από το “μέλλον” της ΠΑ, μαχητικά F-16 και Rafale εξασκούνται στους (γαλλικούς) ουρανούς!

Την ίδια στιγμή, στην ΕΑΒ δημιουργείται η “νέα” ΠΑ, με τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V. Σε πρώτη φάση, 84 μαχητικά θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι το 2027, δημιουργώντας μια συνεκτική δύναμη προηγμένων μαχητικών. Τα F-16V και τα Rafale, θα διασυνδεθούν μέσω Link 16 με το σύστημα αεράμυνας, τα EMBRAER EMB145AEW, Patriot κοκ δημιουργώντας μια πλήρως “δικτυακή” ΠΑ. Τα αεροσκάφη θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από τις νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων αλλά και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, φέρνοντας τις δυνατότητες της χώρας μας σε άλλο επίπεδο. Ας φανταστούμε τώρα, προσβολές στη μέγιστη απόσταση με AIM-120C7, Meteor, MICA σε αεροσκάφη πλήρως διασυνδεδεμένα.

Μέσα σε όλο αυτό, τι θα χρειαζόμασταν άμεσα; Άλλα 22 μαχητικά Rafale, και εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε F-16V Block 70 λέμε εμείς. Έτσι, τα Rafale θα φτάσουν τα 40 (όταν η ίδια η Ινδία έχει μόνο 36, και απέναντί της έχει δυο πυρηνικές δυνάμεις), και τα F-16V τα 123. To επόμενο που θα θέλαμε θα είναι όλα αυτά τα μαχητικά να μπορούν να πετάνε,  δηλαδή, να έχουν όταν πρέπει, τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των εξαιρετικών μηχανικών, που συντηρούν εδώ και δεκαετίες τα μαχητικά μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

Μετά λόγου γνώσεως, σας έχουμε μεταφέρει την πληροφορία πως τα 18 Rafale θα έρθουν με όπλα και Follow On Support (οι αρχικές μας πληροφορίες μιλούν έως και για FOS 10ετή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν). Θα ήταν πιο “εύκολο” να αγοράσουμε 22 ή 24 αεροσκάφη, και μετά να λέμε “πανάκριβοι οι Γάλλοι στη συντήρηση και να κάνουμε τα νέα μας Rafale, “hangar queens” να χαίρονται και οι γείτονες. Αλλά η απόφαση είναι να αγοράσουμε τόσα, όσα μπορούμε να έχουμε αλλά να πετάνε. Όχι να τα βλέπουν οι χειριστές να “σκονίζονται” μέσα στα shelters της 114 ΠΜ.

To ίδιο θα γίνει και με τα F-16V. Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά, και δεν υπάρχουν υπερβάσεις κόστους. Παρόλαυτα, υπάρχει ένα μεγάλο “buffer” για την αγορά όπλων. Η ΠΑ δεν δημιούργησε ένα στόλο 84 μαχητικών για να ρίχνουν Iron Bombs.

Λίαν συντόμως, τα μαχητικά της θα λάβουν Rampage, αλλά και ίσως άλλα προηγμένα όπλα από το Ισραήλ. Αλλά η ΠΑ δεν σκοπεύει να μείνει εκεί. Μάλλον κοιτάει προς το ΠΝ, περιμένοντας να δει ποιο θα είναι το επόμενο βλήμα που θα αγοράσει το τελευταίο για τις νέες του φρεγάτες. Αν είναι δηλαδή το NSM, ο RGM-84Q Harpoon BlkII+, ο RBS-15 Blk3/4, ή ακόμη και ο Exocet MM40 Blk3c. Αν είναι ο τελευταίος, τότε θα κινηθεί ανεξάρτητα. Αν είναι όμως κάποιος από τους 3 πρώτους, τότε πιθανότατα να ενδιαφερθεί για την αεροεκτοξευόμενη έκδοση. Εδώ ας πούμε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να αποδεσμεύσουν οιοδήποτε όπλο για τα νέα μας F-16V. Άλλωστε, απάντησαν θετικά για τα F-35, είναι ποτέ δυνατό να αρνηθούν όπλα σαν τον AGM-84L, JASSM κοκ. Δηλαδή, δεν θέλει διέψευση πρέσβη αυτό, στοιχειώδη νοημοσύνη χρειάζεται.

«Πέταξε» με Rafale ο Α/ΓΕΑ

Έχουμε “συγκλονιστεί” από την αγορά που ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ. Δεν μας εντυπωσίασαν τόσο τα F-35, ούτε τα οπλισμένα MQ-8B Predator. Μας εντυπωσίασαν τα όπλα. Οι Άραβες δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν ότι αν πρέπει να αντιπαρατεθούν με το Ιράν, το Κατάρ και τη Τουρκία, χρειάζονται όπλα όχι για ώρες ή μέρες επιχειρήσεων, αλλά για εβδομάδες. Θα ήταν πιο εύκολο, αντί να αγοράσουν…

  • 802 AIM-120C8 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
  • 2,004 MK-82 500LB General Purpose (GP) Bombs
  • 1,000 MK-84 2,000LB GP Bombs
  • 1,002 MK-83 1,000LB GP Bombs
  • 2,500 Small Diameter Bomb Increment 1 (SDB-1), GBU-39/B,
  • 2,000 KMU-572 Joint Direct Attack Munition (JDAM) Tail Kit για βόμβες 500LB
  • 1,000 KMU-556 JDAM Tail Kit για βόμβες 2,000LB
  • 1,000 KMU-559 JDAM Tail Kit για βόμβες 1,000LB
  • 650 AGM-154C Joint Stand-Off Weapons (JSOWs)
  • 50 AGM-154E Joint Stand-Off Weapons – Extended Range (JSOW-ER)
  • 150 AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM)

Τεράστιο πακέτο πυραύλων και βομβών για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

…να αγοράσουν 80 F-35 και να κάνουν τη δουλειά τους με ότι έχουν! Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε, πως δεν υπάρχει fly-away cost σε ένα μαχητικό. Τα μαχητικά θέλουν υποδομές, συντήρηση, εκπαίδευση, εξοπλισμό, και, το κυριότερο, οπλισμό. Τι να κάνουν οι Άραβες τα F-35 χωρίς όπλα; Μα καλά, 650 JSOW; Δεν έπαιρναν κι αυτά 30-40 να λένε ότι έχουν JSOW;

Πρεμιέρα JSOW C-1

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; γιατί έχει αρχίσει μια (παρα)φιλολογία για την ανάγκη νέων μαχητικών αεροσκαφών, επιπλέον των όσων έχουμε παραγγείλει μέχρι τώρα. Θεωρούμε πως η ΠΑ ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς, κι εμείς απλά γράφουμε είτε το τι ξέρουμε, είτε το τι νομίζουμε (άποψη), στο διαδίκτυο ή το χαρτί. Αυτοί που θα πολεμήσουν όμως είναι που έχουν την πραγματική, απόλυτη άποψη των πραγμάτων. Κι αυτοί είναι που θα κάνουν τις επιλογές.

50 μαχητικά F-35A για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

Γράψαμε σχετικά πρόσφατα, πως η επιλογή των Rafale είναι πρωτίστως επιχειρησιακή και κατόπιν πολιτική απόφαση. Ναι, είμαστε φίλοι με τους Γάλλους, και η βοήθεια που μας πρόσφεραν στο θέμα Rafale είναι η τιμή των μεταχειρισμένων. Το Rafale πουλιέται, η Dassault δεν θέλει ενίσχυση, εμείς είμαστε αυτοί που θέλαμε αντικαταστάτες των Mirage 2000EGM. 17 M2K, 18 Rafale. Είναι τόσο απλό. Αν ήταν εξόφληση διπλωματικού γραμματίου, τότε θα παίρναμε 24 χωρίς όπλα, και τελειώναμε. Θα λέγαμε καμία ανοησία του “στυλ”, “θα μοιραστούν τους MICA EM/IR” με τα Μ2Κ-5 και καθαρίσαμε. Έλα ντε όμως που δεν έγινε έτσι!

Τώρα πολλοί έχουν “ξεσηκωθεί” και ζητούν F-35 “εδώ και τώρα”. Δηλαδή, η ΠΑ να βάλει σε υπηρεσία όχι έναν, ούτε δυο, αλλά τρεις τύπους νέων μαχητικών. Μάλιστα. Και ταυτόχρονα, να πληρώσει υποδομές για 3 τύπους, εκπαίδευση για 3 τύπους κοκ. Αντιλαμβάνεται κανείς το “λάθος” ή όχι; Θα προτιμούσαμε, τα χρήματα για ένα μικρό αριθμό F-35 να πάνε σε επιπλέον όπλα. Έχουν “φαγωθεί” κάποιοι να πάρουμε JASSM. Εμείς προτείνουμε ότι έκαναν και οι Άραβες, JSOW-ER σε έκδοση C-1, και τότε έχουμε κλείσει όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο C-1 μπορεί να χτυπήσει πλοία πολύ άνετα. Ναι, πύραυλος cruise ΚΑΙ αντιπλοϊκός με εμβέλεια 500 km δυο σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Ο Πομπέο εγκρίνει ιλιγγιώδες πακέτο όπλων αξίας $23,37 δις στα ΗΑΕ!

Θα θέλαμε πολλούς AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM), και πιστέψτε μας, μαζί με τα AASM, SCALP EG και τα JSOW-ER, τότε θα γίνει “πάρτυ” με τα τουρκικά S-400 (covid-19 party). Θα θέλαμε AGM-84L, με τα ελληνικά F-16V να εξαπολύουν τους πυραύλους μαζί με τα ΑΜ39 Exocet των Rafale. Άντε τότε καλή μου τουρκική φρεγάτα να επιβιώσεις, την ίδια στιγμή που θα σου έρχεται και μια DM2A4 ή μια SUT Mod4. Και θα πρέπει να έχουμε απόθεμα, ο εχθρός δεν θα σταματήσει αν δεν μας νικήσει ή τον νικήσουμε. Η Αρμενία έδειξε πως δεν υπάρχει εκεχειρία για τους Τούρκους. Υπάρχει μόνο μια μικρή ανάπαυλα για ανασύνταξη, μέχρι εξόντωσης του εχθρού.

ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;

Θα θέλαμε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε F-16V ή έστω σε F-16C/D Block 50+Adv. Τότε τα F-16 θα είναι 123 σύγχρονα, ενώ τα Block 30  θα πρέπει κι αυτά να λάβουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, όσο το επιτρέπει το καταπονημένο τους σκάφος. Τι να κάνω 8 ή 10 ή και 12 F-35, αν μπορώ να έχω επιπλέον 40 ή 50 F-16V, αλλά καλά οπλισμένα;

Χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δοκιμών του JSOW-ER

Φυσικά, αν συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκες, θα θέλαμε να συμπληρωθεί ο αριθμός των Rafale, και πράγματι να φτάσει τα 40 μαχητικά. 40 Rafale, σωστά οπλισμένα, είναι μια στρατηγική δύναμη που δεν μπορεί να συγκριθεί παρά με λίγες αεροπορίες στον πλανήτη. Θυμίζουμε πως η Γαλλία χτύπησε τη Συρία με Rafale, που σηκώθηκαν από το νότο της χώρας και έφτασαν μετά την Κρήτη πριν ρίξουν τους SCALP. Ναι, μάλλον δημιουργήσατε στο μυαλό σας τι ακριβώς εννοούμε…

Και τώρα ερχόμαστε στον Ελέφαντα στο Δωμάτιο. Πρέπει ή δεν πρέπει, αφού γίνουν όλα αυτά, να αγοράσουμε τελικά τα F-35; Ή θα πρέπει να επιτύχουμε πρώτα ένα  στόλο μαχητικών σε διαθεσιμότητες USAF, και με οπλισμό επιπέδου ΗΑΕ. Αν συνεχίσουμε να αγοράζουμε αεροσκάφη για να τα έχουμε κρυμένα στα shelters, δεν κάνουμε δουλειά. Ανοίγουμε λοιπόν τη συζήτηση, για την κατάθεση απόψεων από τους αναγνώστες μας. Μια αεροπορία με 40 Rafale, 123+ F-16V, 24 Mirage 2000-5Mk2 και αναμονή, ή αγορά εντός του 2021 αριθμού μαχητικών F-35;

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και μεγάλος αντίλογος, διότι μια αγορά JSF, που πολλοί θεωρούν επιβεβλημένη μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον, όπως ήταν και πιστεύουμε ότι είναι προγραμματισμένη. Υπάρχει όμως και το σενάριο να προετοιμαστεί ο δρόμος έως το 2014-2025, για να μην υπάρχει το χάσμα που μας οδήγησε στην “εσπευσμένη” αγορά Rafale. Για αυτή τη διάσταση του θέματος περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση αλλά και στις σελίδες του επόμενου τεύχους της Π&Δ.  

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

337 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
337 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Σε πνεύμα Δένδια ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ; – ζητά λιγότερους ανώτατους αξιωματικούς

Από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε ο υποψήφιος υπουργός Άμυνας του Ντοναλντ Τραμπ, ο Pete Hegseth, όπου υποβλήθηκε σε μπαράζ ερωτήσεων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συμφωνία κατασκευής του Victa στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια μικρή αχτίδα...

24
To περασμένο καλοκαίρι η σελίδα μας είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά το θέμα των υβριδικών υποβρυχίων. Δηλαδή σκάφη που φθάνουν στην περιοχή των παράκτιων...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιανουαρίου 1942: Wannsee, η οικοδόμηση της ναζιστικής...

7
Μια συνάντηση των επικεφαλής των τμημάτων διαφόρων υπηρεσιών του Ράιχ, προεδρεύοντος του διευθυντού του κεντρικού γραφείου Ασφαλείας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στο Βάνζεε (Wannsee) έξω από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Περιπολικά Island – περισσότερες φωτό και βίντεο από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Η σημερινή τελετή ονοματοδοσίας και Ύψωσης Σημαίας των 4 παράκτιων περιπολικών κλάσης Island (ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ, ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ, ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ και ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ...

Ν. Δένδιας: ο εκσυγχρονισμός των MEKO, των πυραυλακάτων και των υποβρυχίων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025, στην τελετή ονοματοδοσίας τεσσάρων Παράκτιων Περιπολικών σκαφών τύπου «Island» του Πολεμικού Ναυτικού,...

Πακέτο οκτώ σημείων κατέθεσε στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην...