Δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα πλέουν στην Μεσόγειο αυτό το διάστημα, μετά από αρκετό καιρό. Πρόκειται για τα USS John C. Stennis (CVN-74) και USS Abraham Lincoln (CVN-72), κλάσης Nimitz αμφότερα, όπως εξάλλου έχουμε ήδη γράψει σχετικά από την πρώτη στιγμή:
Ταυτόχρονη παρουσία 2 αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο για πρώτη φορά μετά το 2016
Με την (σπάνια πλέον) αφορμή της σύμπλευσης δυο αμερικανικών αεροπλανοφόρων με τις ομάδες μάχης τους στην Μεσόγειο, το αμερικανικό Ναυτικό με ανάρτησή του στο Τουίτερ δημιούργησε ένα νεολογισμό.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο αντιστοιχούσε σε «100.000 τόνους διπλωματίας», βάσει του εκτοπίσματός του προφανώς. Τώρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με 200.000 τόνους διπλωματίας, αφού μιλάμε πλέον για δυο αεροπλανοφόρα ταυτόχρονα.
Εκτός αυτού, στο ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα επέβαινε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, γεγονός που σύμφωνα με το CNN, είναι μία σπάνια κίνηση και αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ρωσία.
Με την αφορμή αυτή ο πρεσβευτής έκανε την αντίστοιχη δήλωση:
«Όταν έχεις 200.000 τόνους διπλωματίας που πλέουν στην Μεσόγειο. Αυτό είναι που εγώ το λέω διπλωματία, αυτό είναι διπλωματία πρώτης γραμμής. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο. Έχεις όλη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι όταν κάθεσαι κάτω και προσπαθείς να βρεις λύσεις στα προβλήματα που μας έχουν χωρίσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια».
“When you have 200,000 tons of diplomacy that is cruising in the Mediterranean. This is what I call diplomacy, this is forward deployed diplomacy." Jon Huntsman, U.S. Ambassador to Russia #Power4Peace #SteadyPresence@cnni @USEmbRuPress @USEmbRu @USApoRusski @USNATO @US_EUCOM pic.twitter.com/NG3fzcSnzH
— U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet (@USNavyEurope) April 24, 2019
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ασκήσεις που διενεργούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση συμμετέχουν και συμμαχικά πλοία του ΝΑΤΟ που πλέον στην Μεσόγειο, όπως ενδεικτικά το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan (D 37) κλάσης Type 45, την γαλλική φρεγάτα FS Languedoc (D 653) κλάσης FREMM και η ισπανική φρεγάτα ESPS Méndez Núñez (F 104) κλάσης Alvaro de Bazan.
Είναι πράγματι σπάνια η συγκυρία και αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο σε όλο και περισσότερα θέατρα επιχειρήσεων, ακόμα και σε αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τα πλέον «καυτά» και κρίσιμα του πλανήτη, όπως ο Περσικός Κόλπος.
Εκεί, έχουν υπάρξει πολύμηνα διαστήματα τα τελευταία χρόνια όπου δεν υπήρξε ούτε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, πόσο μάλλον δυο. Πρόκειται προφανώς για άμεση συνέπεια της αριθμητικής μείωσης της δύναμης των αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού που αν και στα χαρτιά είναι περί τα είκοσι, λιγότερα από τα μισά είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση της Μεσογείου, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δυο κύρια αεροπλανοφόρα είναι αρκετή δύναμη αποτροπής. Σίγουρα δεν είναι τα έξι CV και CVN που είχαν μαζευτεί στον Περσικό Κόλπο για την Καταιγίδα της Ερήμου, ωστόσο ούτε κι ο δυνητικός αντίπαλος στον οποίο απευθύνεται το παραπάνω μήνυμα, δηλαδή η Ρωσία, είναι αυτό που ήταν κάποτε.
Άλλωστε το ρωσικό Ναυτικό αυτήν την στιγμή ειδικά δεν διαθέτει ούτε ένα αεροπλανοφόρο να αντιπαρατάξει, και ίσως αυτό να μην αλλάξει στο μέλλον.
Αν και τα τελευταία χρόνια τα αεροπλανοφόρα έχουν κατηγορηθεί ως υπερβολικά και δυσανάλογα ευάλωτα απέναντι σε συγκριτικά φθηνότερα όπλα και αντίμετρα, η αλήθεια είναι ότι ένα αεροπλανοφόρο μαζί με την συνοδευτική ομάδα μάχης του δηλαδή όλα τα πλοία, υποβρύχια κι αεροσκάφη / ελικόπτερα που το ακολουθούν παντού, αποτελεί πράγματι μία πολύ μεγάλη δύναμη πυρός.