Με την έναρξη της συμμαχικής απόβασης στη Βόρειο Αφρική και το πέρασμα πολλών γαλλικών κτήσεων σε συμμαχικά χέρια, ο Χίτλερ αποφασίζει να διαλύσει το κράτος του Βισύ στη Γαλλία. Η επιχείρηση ονομάστηκε Επιχείρηση Anton (Fall Anton) και ολοκληρώθηκε στα τέλη του μήνα, με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν το σύνολο της Γαλλίας.
Η κατάσταση στη μητροπολιτική Γαλλία δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα από την Άνοιξη του 1940, όταν ο γερμανικός στρατός εισέβαλε και κατόρθωσε να καταβάλει τις αγγλογαλλικές δυνάμεις στα παράλια της Φλάνδρας και της βόρειας Γαλλίας παρακάμπτοντας το μεγάλο εμπόδιο της αμυντικής “γραμμής Μαζινώ”. Με την κυβέρνηση να καταρρέει και με τους Βρετανούς να αποσύρονται, η διακυβέρνηση της χώρας πέρασε στα χέρια του γηραιού στρατάρχη Πεταίν, που αποδέχθηκε ταπεινωτικούς όρους συνθηκολόγησης για να σταματήσουν οι μάχες.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Μαΐου 1940: “Fall Gelb” η Μάχη της Γαλλίας ξεκινά
Στη συνέχεια η Γαλλία διαιρέθηκε, στο βόρειο τμήμα υπό γερμανική κατοχή που περιλάμβανε τις ακτές προς τη θάλασσα της Μάγχης, το Παρίσι κ.λπ. ενώ στο νότο δημιουργήθηκε το υποτίθεται “Ελεύθερο Τμήμα” (zone libre) με πρωτεύουσα το Βισύ (Vichy).
Το νεόκοπο Γαλλικό κράτος είχε επίσης υπό τη διοίκησή του την Αλγερία και τις αποικίες. Αν και προσπάθησε να οργανώσει την οικονομία και τις εργατικές και κοινωνικές δομές σε ένα πρότυπο εθνικό και σοσιαλιστικό αντιμετώπισε την αδιαφορία και αποστασιοποίηση του λαού. Ενώ οι στενές σχέσεις με τις αρχές της γερμανικής κατοχής, το έκαναν εξάρτημα του Βερολίνου, εφαρμόζοντας παρεμφερείς με τους Ναζί πρακτικές αντισημιτισμού και αντιμπολσεβικισμού.
Η συνέχεια στο Military History