Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονται ταυτόχρονα στη γαλλική Βόρειο Αφρική στοχεύοντας τις πόλεις Οράν, Καζαμπλάνκα και Αλγέρι.
Πρόκειται για την πιο σημαντική έως εκείνη τη στιγμή κοινή συμμαχική επιχείρηση, υπό την ονομασία “Torch” (Πυρσός), με στόχο τις γαλλικές κτήσεις και επαρχίες της δυτικής Βορείου Αφρικής, που ελέγχονταν από το καθεστώς του Βισύ. Η διάνοιξη ενός “δευτέρου Μετώπου” αποτελούσε διακαή πόθο της ΕΣΣΔ και πιεστική απαίτηση του Στάλιν από το 1941, ώστε να ανακουφιστεί ο Κόκκινος Στρατός και να αποπροσανατολιστεί η προσπάθεια του Άξονα. Αλλά οι απώλειες των Συμμάχων κατά τα πρώτα έτη του πολέμου και η υπεροπλία των Γερμανών έκαναν μια επιχείρηση κατά του Ευρωπαϊκού Μετώπου αυτοκτονική. Ωστόσο, η νίκη στο Ελ Αλαμέιν άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Με το Deutsches Afrikakorps του Ρόμελ σημαντικά απομειωμένο σε άνδρες, υλικό και ιδίως καύσιμα, μια ισχυρή απόβαση στα νώτα της ιταλογερμανικής παράταξης, στα ανέγγιχτα και σχεδόν εκτός πολέμου βορειοαφρικανικά παράλια έδειχνε εφικτή. Ο Τσώρτσιλ, οπαδός της “έμμεσης προσέγγισης”, δηλαδή της σταδιακής ήττας του Άξονα σε δευτερεύοντα μέτωπα που θα τον αποδυνάμωναν προετοιμάζοντας το τελειωτικό χτύπημα, υποστήριξε το σχέδιο με ενθουσιασμό κατορθώνοντας να προσηλυτίσει και τον πρόεδρο Ρούζβελτ, παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών στρατηγών.
Η συνέχεια στο Military History