Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ ιδρύει το “Εθνικό Εργασιακό Συμβούλιο Πολέμου” καθώς οι ΗΠΑ είχαν ήδη μπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιο γνωστό ως War Labor Board (NWLB ή WLB), το συμβούλιο ήταν μια κρατική υπηρεσία, με αποστολή να διαχειριστεί όποια προβλήματα προέκυπταν μεταξύ εργατών και εργοδοτών, ώστε να αποτρέψει εντάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα ανέκοπταν το ρυθμό της πολεμικής παραγωγής.
To NWLB δεν ήταν κάτι νέο. Πρωτοδημιουργήθηκε το 1918 στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον, για να επιβάλει μια μορφή άμεσης κρατικής διαιτησίας στα κλιμακούμενα προβλήματα μεταξύ εργαζομένων και βιομηχάνων. Οι ΗΠΑ είχαν στον προηγούμενο αιώνα μια πάρα πολύ κακή φήμη άναρχης ανάπτυξης στη βιομηχανία τους και η αλματώδης άνθηση της παραγωγής δεν συμβάδιζε καθόλου με σεβασμό προς τους εργαζομένους.
Στη σύντομη διάρκεια της ύπαρξής του εκείνη την πρώτη περίοδο, το Συμβούλιο προώθησε τον εργασιακό διάλογο, δημιούργησε κουλτούρα επίλυσης προβλημάτων και πέτυχε την νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων: όπως το οκτάωρο εργασίας, την ισότιμη μισθοδοσία ανδρών και γυναικών, ενώ ενθάρρυνε την οργάνωση και ενδυνάμωση των συνδικάτων, απαιτώντας από την άλλη την παύση όλων των απεργιών και καταλήψεων για όσο διαρκούσε ο πόλεμος. Το Γουιλσονικό NWLB διαλύθηκε το 1919 επιστρέφοντας σε λιγότερο επεμβατικές μορφές εργασιακών σχέσεων.
Η συνέχεια στο Military History