Μέσα σε γενικότερο κλίμα πολιτικής αστάθειας και βίας, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς ανακοινώνει την περιστολή άρθρων του Συντάγματος και με την σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου του Β’, αναλαμβάνει τη δικτατορική διακυβέρνηση της χώρας.
Η Ελλάδα βρισκόταν σε κλίμα διχασμού που είχε κορυφωθεί με τα αποτελέσματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την άνοδο δεκάδων κυβερνητικών σχημάτων και συνδυασμών, κινημάτων και αντικινημάτων από το 1922 ως τότε. Μετά την καταστολή του Βενιζελικού κινήματος του 1935, ο αντι-κινηματίας Γεώργιος Κονδύλης κατέλυσε το πολίτευμα και επέβαλε δικτατορία. Κάλεσε πίσω τον βασιλιά Γεώργιο και προσέβλεπε σε ενίσχυση της εξουσίας του. Ο Γεώργιος ο Β΄τον αντικατέστησε αμέσως με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δεμερτζή, ως προσωρινό πρωθυπουργό.
Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1936, οι Βενιζελικοί συμμάχησαν με το Παλλαϊκό Μέτωπο, εκλογικό σχήμα του ΚΚΕ, αποκτώντας μαζί ρυθμιστικό ρόλο στη Βουλή. Από την ορκωμοσία τους, στις 2 Μαρτίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους όρους λειτουργίας του πολιτεύματος διατεινόμενοι ότι ο όρκος τους δεν τους δέσμευε. Ο Μεταξάς διορίστηκε στις 5 Μαρτίου υπουργός Στρατιωτικών και σε δέκα μέρες υπουργός Αεροπορίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ένα μήνα μετά, ο Δεμερτζής πεθαίνει και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Μεταξάς που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης (241 ψήφους υπέρ, 16 κατά, 4 αποχές).
Η συνέχεια στο Military History