Εκδηλώνεται πραξικόπημα στην Ελλάδα, οργανωμένο από τον απόστρατο στρατιωτικό και πρώην υπουργό Γεώργιο Κονδύλη.
Η περίοδος του Μεσοπολέμου, ειδικά μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, υπήρξε εξαιρετικά ρευστή με πολλές και αντίρροπες πολιτικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται όχι μόνο για τη διεκδίκηση της εξουσίας, αλλά και για τη μορφή του πολιτεύματος.
Σημαντικός παράγοντας στον πολυεπίπεδο ανταγωνισμό ήταν και ο Στρατός, με πολλούς δυσαρεστημένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς να εμπλέκονται ενεργά στην πολιτική ζωή απαιτώντας αλλαγές πορείας στα εθνικά θέματα, σε οικονομικά ζητήματα κ.α., άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά της Βασιλείας.
Το 1930, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκλήρωσε την Ελληνο-Τουρκική συμφωνία της Άγκυρας, που ρύθμιζε τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδος και νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, τα σύνορα και το περιουσιακό των Μικρασιατών προσφύγων. Αυτό κινητοποίησε εξελίξεις αφού για τους συντηρητικούς και λαϊκούς εξίσου, ο Βενιζέλος εμφανιζόταν ανεπαρκής, εως και προδότης των θυσιών του Έθνους.
Η αντίδραση φάνηκε το 1932, όταν ο Βενιζέλος έχασε την εξουσία από το Λαϊκό κόμμα. Φιλελεύθερο στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε το αποτέλεσμα, με τον νέο πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη να δηλώνει γραπτώς πως σεβόταν τη δημοκρατία, για να επιστρέψει με μια κυβερνητική συνεργασία Λαϊκού κόμματος-Εθνικού Ριζοσπαστικού-Ελευθεροφρόνων. Η κυβέρνηση ήταν βραχύβια αφού το επόμενο κι όλας έτος νέες εκλογές ανέδειξαν κυβέρνηση την Ηνωμένη Αντιπολίτευση.
Η συνέχεια στο Military History