Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ενώ στην Ευρώπη μεγάλες χώρες συγκλονίζονται από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και την οικονομική ύφεση που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο, στο κέρας της Αφρικής λαβάνει χώρα το συνοριακό επεισόδιο του Ουαλουάλ, πυροδοτώντας την Κρίση της Αβησσυνίας.
Το Κέρας της Αφρικής κυριαρχείτο μέχρι το 1880 από σομαλούς σουλτάνους, ενώ η στρατηγική του σημασία τραβούσε την προσοχή Μεγάλων ναυτικών Δυνάμεων αλλά και του βασιλείου της Αιθιοπίας (τότε ονομαζόταν ακόμα Αβησσυνία), που επιθυμούσε την έξοδο στη θάλασσα. Το 1869, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ έφερε το Κέρας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως ενδιαμέσου σταθμού προς τη Μεσόγειο και πολλές χώρες, μεταξύ τους, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, έσπευσαν να θέσουν πόδι στην περιοχή.
Η Ιταλία, που έκανε τα πρώτα της βήματα ως αποικιακή δύναμη, ίδρυσε το 1889 το προτεκτοράτο της Σομαλιλάνδης από την συγχώνευση τοπικών σουλτανάτων (Όμπιο, Ματζέερτε, Αμπγκάαλ και Γκελεντί), τα οποία φρόντισε να καθυποτάξει. Στη συνέχεια, το βασίλειο της Αιθιοπίας και η νέα ιταλική αποικία της Σομαλιλάνδης θα απευθυνθούν στην Κοινωνία των Εθνών για τη μεταξύ τους χάραξη συνόρων, κάτι που έγινε το 1928.
Η συνέχεια στο Military History