Η Μικρασιατική καταστροφή είχε αφήσει σε έκρυθμη κατάσταση τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος, τόσο που η παραίτηση της κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη δεν κατάφερε να τα αμβλύνει ούτε στο ελάχιστο. Οι εξελίξεις ήταν κατακλυσμικές:
– Στις 11/24 Σεπτεμβρίου 1922 συγκροτήθηκε επαναστατική επιτροπή απο τους συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατά και τον υποπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά, που κινητοποίησαν τις συγκεντρωμένες στη Χίο και Λέσβο μονάδες στρατού εναντίον των Αθηνών. Η νέα κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου είχε μόλις δύο εβδομάδες στην εξουσία, όταν εκδηλώθηκε το Κίνημα. Προκηρύξεις που ρίφθηκαν με αεροπλάνο, αξίωναν την παραίτηση της κυβέρνησης και του βασιλιά, τη συγκρότηση φιλικής προς την Entente κυβέρνησης, την ενίσχυση του μετώπου της Θράκης και την τιμωρία των υπευθύνων της καταστροφής.
– Στις 13/26 Σεπτεμβρίου, τα πλοία που μετέφεραν τους επαναστάτες έφτασαν στο Λαύριο.
– Στις 14/27 Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτήθηκε και έφυγε στην Ιταλία, ενώ στο θρόνο ανήλθε ο γιός του, Γεώργιος ο 2ος.
– Στις 15/28 Σεπτεμβρίου, η επαναστατική τριανδρία εισήλθε στην Αθήνα καταστέλλοντας προσπάθεια του αποστράτου Θεοδώρου Παγκάλου να καταλάβει το κενό εξουσίας εγκαθιδρύοντας δικτατορία.
– Στις 16/29 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε η κυβέρνηση, οπότε η επαναστατική επιτροπή διόρισε πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, ο οποίος όμως, απουσιάζοντας στο εξωτερικό, αρνήθηκε. Έτσι, ο κλήρος του πρωθυπουργού έπεσε στον Σωτήριο Κροκιδά, που και αυτός λόγω απουσίας του από την Αθήνα, όρισε αντικαταστάτη του τον εκτελούντα χρέη υπουργού Άμυνας, αντιστράτηγο Αναστάσιο Χαραλάμπη. Ο Χαραλάμπης θα συγκεντρώσει για μία μέρα (16-17 Σεπτεμβρίου 1922 με το παλαίο ημερολόγιο) τους τίτλους του πρωθυπουργού, υπουργού Άμυνας και υπουργού των Εσωτερικών. Την επομένη, ο Κροκιδάς ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης.
Ουσιαστικό κέντρο αποφάσεων, όμως, παρέμενε η τριανδρία, που διόρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως διεθνή διαπραγματευτή με τους Συμμάχους. Τα μέλη της παλιάς κυβέρνησης Γούναρη (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Μπαλτατζής, Θεοτόκης, Χατζηανέστης, Γούδας και Ξενοφών Στρατηγός), συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.
Η συνέχεια στο Military History