Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία κατά των επαναστατών Μπολσεβίκων.
Η εκστρατεία στην Ουκρανία ή Μεσημβρινή Ρωσία, όπως την αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής, είχε συμφωνηθεί σε ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο λόγω των ισχυρών ελληνικών απαιτήσεων επί της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αναλογικά με τη σύντομης διάρκειας συνδρομή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο. Με αντάλλαγμα λοιπόν μερίδα από τη Μικρά Ασία, η ελληνική πλευρά προσέφερε τη συμμετοχή του Α΄ Σώματος Στρατού (ΙΙ και ΧΙΙΙ Μεραρχίες), στη συμμαχική προσπάθεια υπέρ των “Λευκών”. Δηλαδή των φιλοτσαρικών δυνάμεων κατά των “Κόκκινων”, στο ρωσικό εμφύλιο που θα διαρκούσε έως το 1923, με τεράστιες απώλειες για όλους τους εμπλεκομένους.
Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι Ρώσοι προέλασαν στην περιοχή της Πολωνίας αλλά συνετρίβησαν στο δάσος του Τάννενμπεργκ από τους Γερμανούς. Η ήττα τους ήταν τέτοια που αν και το μέτωπο παρέμεινε αρκετά δυναμικό με βαθιές διεισδύσεις ιππικού Κοζάκων και δραγώνων εκατέρωθεν, οι Γερμανοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία κινήσεων την οποία διατήρησαν ως το τέλος του πολέμου στο συγκεκριμένο μέτωπο, το 1918, στο Μπρεστ Λιτόβσκ. Στο μεταξύ, στο νότιο τμήμα του μετώπου, στην Ουκρανία, οι αυστριακές δυνάμεις είχαν κατορθώσει να καταλάβουν σημαντικό τμήμα εδάφους μέχρι τη θάλασσα.
Η συνέχεια στο Military History