Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 50 έτη από την ανάρρησή του στο θρόνο και με τους εθνικούς στόχους για απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών εδαφών σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιημένους κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Γεώργιος είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, παραχωρώντας το θρόνο στον γιό του Κωνσταντίνο, κατά την τελετή του Χρυσού Ιωβηλαίου του, τον Οκτώβριο του 1913.
Ωστόσο, στις 18 Μαρτίου 1913 (5 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) καθώς περνούσε από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος Σχινάς, ένα άτομο που τα κίνητρα και το παρελθόν του εμφανίζονται θολά, τον πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του Γεωργίου που εξέπνευσε σχεδόν αμέσως. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα προτού ταφεί στο Τατόϊ.
Η συνέχεια στο Military History
Καραϊσκάκης, Καποδίστριας, Γεώργιος Α’, Μεταξάς, ευτυχώς δεν υπάρχουν υποψίες για ανάμειξη των διαχρονικά φίλων και συμμάχων Άγγλων.
Η δολοφονια του αποδειχθηκε καταστροφικη για την Ελλαδα.Σε λιγο θα ανεβαινε στον θρονο ο μοιραιος και αδιαλακτος Κωνσταντινος.Αν ζουσε ο Γεωργιος,ακομα και αν αποσυροταν απο Βασιλιας,ισως να μην ειχε υπαρξει ο Εθνικος διχασμος.