Διλοχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται από το οπλιταγωγό «Θεσσαλία» στο λιμάνι της Σάμου υπό τις επευφημίες του πληθυσμού. Έτσι το νησί ενώνεται με το ελληνικό κράτος, μια πράξη που εκκρεμούσε από την περίοδο της επαναστάσεως του 1821. Τότε, η Σάμος είχε οργανώσει σώμα πολεμιστών και αφού κατέβαλε την φρουρά της πόλης, αποβιβάστηκε στα μικρασιατικά παράλια και σε μια κίνηση προληπτικού χτυπήματος επέδραμε και κατέστρεψε την τουρκική δύναμη που συγκεντρωνόταν για να καταστείλει την στάση της.
Παρά το ότι έμεινε ελεύθερη καθόλη τη διάρκεια της επανάστασης (με τοπικά σώματα εθελοντών να μετέχουν σε άλλες μάχες, σε σε ξηρά και θάλασσα), οι Ευρωπαϊκές αυλές αρνήθηκαν να την ενσωματώσουν στο νεαρό ελληνικό κράτος, αποδίδοντάς της καθεστώς αυτονόμου πολιτείας φόρου υποτελούς στον σουλτάνο.
Το καθεστώς της ιδιαίτερης σαμιακής ημιαυτονομίας διατηρήθηκε επί 93 χρόνια και παρόλο που αποτέλεσε πρότυπο συστήματος με ελάχιστη οθωμανική παρέμβαση, διοικούμενο από κοινοβούλιο ελεκτόρων και έναν τοπικό ηγεμόνα, συνήθως μορφωμένους και εξέχοντες της τοπικής κοινωνίας, ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από τον σαμιακό λαό. Και πολλές φορές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα από τον οθωμανικό στρατό.
Η συνέχεια στο Military History