Η Ελλάδα κηρύσσει επιστράτευση των εφεδρειών της, ενόψει πολεμικής σύγκρουσης με την Οθωμανική αυτοκρατορία σε συνεργασία με τους νέους Βαλκανικούς της συμμάχους, που επίσης προέβησαν σε παρόμοιες κινήσεις.
«Στις 18 Σεπτεμβρίου 1912 με βασιλικό διάταγμα κλήθηκαν υπό τα όπλα οι κλάσεις των εφέδρων από το 1900 ως το 1910 και οι κλάσεις των εθνοφρουρών υπαξιωματικών και δεκανέων μέχρι το 1897 και όλοι οι έφεδροι Υπολοχαγοί και Ανθυπολοχαγοί μέχρι 51 ετών. Η προσέλευση των εφέδρων άρχισε 19 Σεπτεμβρίου και τελείωσε στις 21 του ίδιου μηνός. Μετά την προσέλευση των εφέδρων το Σύνταγμα συγκροτήθηκε για πολεμική εκστρατεία και απ’ τις 22 ως 26 Σεπτεμβρίου εξασκήθηκε σε πορείες και ασκήσεις ελιγμών και μάχης επί οποιουδήποτε εδάφους.» (Από το ημερολόγιο του 10ου Συντάγματος Πεζικού).
Για χρόνια, τα Βαλκανικά κράτη παρέμεναν στη σκιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στη συνείδηση των οποίων παρέμενε ως τρομακτικά ισχυρή δύναμη, ικανή να κινητοποιήσει μεγάλες ποσότητες πόρων και ανθρώπων καταπνίγοντας προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης. Οι τελευταίες όμως ήταν συχνές αφού μεγάλα τμήματα οθωμανών υποτελών έκαναν εξεγέρσεις, ζητώντας την ένωση τους με τα εθνικά κράτη τους, που είχαν δημιουργηθεί.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Σεπτεμβρίου 1911: Ο Ιταλο-Τουρκικός πόλεμος ξεκινά
Ο Ιταλο-Τουρκικός Πόλεμος του 1911 κατέδειξε πως μια δύναμη, έστω και ανερχόμενη μεταξύ των Μεγάλων, είναι δυνατόν να νικήσει και να πάρει εδάφη και ανταλλάγματα από τους Οθωμανούς. Ενώ αποκάλυψε τη δυστοκία με την οποία η Πύλη αντιδρούσε σε κρίσεις και μάλιστα στρατιωτικές.
Η συνέχεια στο Military History