Η ΠΤΗΣΗ, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, δεν ασχολείται με νομικά ζητήματα, καθότι δεν άπτεται του αντικειμένου της. Θα θέλαμε ωστόσο να αναφερθούμε στο ζήτημα της υπό διαβούλευσης αλλαγών στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, διότι αφορούν το δημόσιο ενδιαφέρον.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το άρθρου 191 του ΠΚ, ορίζει ότι:
“1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.”
Το 191, είχε τροποποιηθεί το 2019, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και είχαν προκύψει αρκετές αντιδράσεις.
Με βάση λοιπόν την επερχόμενη τροποποίηση, θα ορίζεται ότι:
“Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Tύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.”
Βλέπουμε λοιπόν μια σπουδαία και επίκαιρη αλλαγή. Τα fake news περί δημόσιας υγείας, που είχαν αποποινικοποιηθεί το 2019, συμπεριλαμβάνονται πλέον στην τροποποίηση του 191. Η διασπορά παραπληροφόρησης για την τρέχουσα πανδημία, έχει οδηγήσει συμπολίτες μας στο θάνατο, διότι αρνήθηκαν να λάβουν σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες, εξαιτίας των διάφορων τσαρλατάνων (και όχι μόνο), που τους απέτρεψαν από αυτές. Με απλά λόγια, η παραπληροφόρηση σκοτώνει.
Ωστόσο οι ουσιαστικές αλλαγές δε σταματούν εδώ. Όπως καθορίζει το τελευταίο (τροποποιημένο εδάφιο), πλέον, οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα είναι νομικά υπόλογοι για τα fake news που διαδίδουν, κάτι που ήταν “θολό τοπίο” στο παρελθόν.
Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Διότι έχουμε δει εκατοντάδες περιπτώσεις εσκεμμένης παραπληροφόρησης για θέματα κατά της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Ποιος ξεχνά τον αλήστου μνήμης ισχυρισμό γνωστού αμυντικού σάιτ περί κατάληψης ελληνικού εδάφους στον Έβρο, που αναδημοσιεύτηκε από μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως η Daily Mail, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις σε όλον το κόσμο, για τη δήθεν ανεπάρκεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Κυβέρνησης; Πλέον, αυτοί οι “δημοσιογράφοι” θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους.
Δε θα επεκταθούμε περισσότερο, διότι νομίζουμε πως γίνεται κατανοητή σε όλους η σημαντική τροποποίηση του 191.