Η παράδοση επέτρεψε στους 120.000 άνδρες του Νόγκι να ενωθούν με τις υπόλοιπες ιαπωνικές δυνάμεις και να κατανικήσουν αργότερα τους Ρώσους στο Μούκδεν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Ιουνίου 1900: “Μάχη των Ξένων Διπλωματικών Αποστολών” στο Πεκίνο
Tο λιμάνι του Πορτ Άρθουρ (Port Arthur) είχε στρατηγική σημασία καθώς ήταν ένας καλά προστατευμένος όρμος στο Λιαντόνγκ της Μαντζουρίας, που μπορούσε να φιλοξενήσει πλοία μεγάλου βυθίσματος ήδη από την εποχή των πολέμων του Οπίου, στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1894, η πόλη και το λιμάνι καταλήφθηκαν από τον ιαπωνικό στρατό, που υποχωρούσε μετά την ήττα του από τις κινεζικές δυνάμεις (Σινο-Ιαπωνικός πόλεμος του 1894-1895). Η Ιαπωνία ήθελε να κρατήσει το λιμάνι αλλά η συμπεριφορά των Ιαπώνων στρατιωτών, που εκτέλεσαν μαζικά αιχμαλώτους και πολίτες μπαίνοντας στην πόλη τους εξέθεσε, οπότε με ισχυρή πίεση Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών, αναγκάστηκαν να το επιστρέψουν στην Κίνα.
Την επαύριο κι όλας ξεκίνησε μια έντονη ρωσική οικονομική και πολιτική διείσδυση στην περιοχή, σημάδι πως οι Ρώσοι είχαν βλέψεις μακροχρόνιες για το λιμάνι αυτό του Ειρηνικού. Η διείσδυση εντάθηκε μετά την επέμβαση των αποικιακών δυνάμεων το 1900-1902 κατά την επανάσταση των Μπόξερ στην Κίνα. Με την κατάπνιξη της επανάστασης τα ρωσικά στρατεύματα αρνήθηκαν να φύγουν και σταδιακά προσάρτησαν de facto το λιμάνι.
Η συνέχεια στο Military History