Επανάσταση κατά του βασιλιά Όθωνα ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αναμόρφωση του πολιτεύματος, τη διάλυση της Βουλής και τη συγκρότηση Εθνοσυνέλευσης.
Το μίσος κατά των Βαυαρών, που ανδρώθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου της Αντιβασιλείας, άρχισε να βρίσκει ακόμη περισσότερους οπαδούς και μετά την ανάληψη της βασιλείας από τον ενήλικο -πλέον- Όθωνα το 1835. Μέχρι τότε, λαός και επιφανείς άνδρες έτρεφαν την ελπίδα πως η περίοδος της αντιβασιλείας θα ήταν προσωρινή (όπως και ήταν) και η ανάληψη των καθηκόντων από τον νεαρό βασιλιά θα έφερνε επιτέλους τον πολυπόθητο αέρα ελευθερίας και συμμετοχής στα κοινά από τους Έλληνες, κυρίως με την καθιέρωση Συντάγματος.
Αλλά και ο Όθωνας έδειξε ένα πρόσωπο στυγνού συνεχιστή της διακυβέρνησης των Βαυαρών τεχνοκρατών. Με τη χώρα να ταλανίζεται από οικονομική δυσπραγία και βαριά φορολογία, μικρές στάσεις ξεσπούσαν κατά διαστήματα αλλά καταστέλλονταν αμέσως από τον βαυαρικό στρατό, που εξελισσόταν σε κύριο όργανο επιβολής της εσωτερικής τάξης.
Το 1843, η λαϊκή αγανάκτηση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που ξέσπασε η αναίμακτη επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, καταλήγοντας να δεχθεί ο βασιλιάς τη θέσπιση Συντάγματος, με λειτουργία εκλεγμένου κοινοβουλίου από το 1844.
Η συνέχεια στο Military History