Oι ενωμένοι στόλοι Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό το γενικό πρόσταγμα του Βρετανού ναυάρχου Κόδριγκτον, εισέρχονται στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου ναυλοχεί ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος, προκειμένου να επιβάλουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός της «Ιουλιανής Συνθήκης», που είχε υπογραφεί νωρίτερα στο Λονδίνο.
Στα σχέδια των Ευρωπαίων ναυάρχων δεν ήταν να συγκρουστούν, αλλά να επιβάλλουν με την παρουσία τους την αποχή των τουρκικών, αιγυπτιακών και τυνησιακών πλοίων από πολεμικές ενέργειες, όσο οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική επανάσταση συνεχίζονταν. Όλοι όμως γνώριζαν ότι τα πνεύματα ήταν τεταμένα.
Η σύγκρουση ξεκίνησε με τα πλοία των ευρωπαϊκών μοιρών να εισέρχονται αργά στον όρμο του Ναυαρίνου, που προστατευόταν από τα κανονιοστάσια των κάστρων του Νεοκάστρου και Παλαιοκάστρου (Ναυαρίνο). Οι μοίρες των μουσουλμανικών πλοίων σχημάτιζαν ένα μισοφέγγαρο στο εσωτερικό του κόλπου, αγκυροβολημένα σε τρεις σειρές, με τα βαρέα πολεμικά στην εξωτερική πλευρά και τα μεταγωγικά στην πλευρά της ξηράς.
Η συνέχεια στο Military History