Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μονρόε (1758-1831), στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν στις υποθέσεις των ευρωπαϊκών αποικιών στην Αμερική ούτε στα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα. O Μονρόε είπε αρχικά πως μεταξύ του “Νέου” και του “Παλιού Κόσμου” υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αποτελώντας ουσιαστικά διαφορετικά συστήματα και έτσι οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν. Συνεχίζοντας έκανε τέσσερις σημειακές διακηρύξεις:
- Οι ΗΠΑ δεν έχουν ούτε ενδιαφέρον ούτε συμφέροντα για να αναμιχθούν στις υποθέσεις και τους πολέμους των ευρωπαϊκών κρατών στην Ευρώπη.
- Αναγνώριζαν όμως την κυριαρχία και τα δικαιώματα των ήδη εγκατεστημένων αποικιών στο δυτικό ημισφαίριο και θα απείχαν από οποιαδήποτε ανάμιξη στα εσωτερικά τους.
- Το δυτικό ημισφαίριο ήταν στο εξής κλειστό στην αποικιοποίηση από τους Ευρωπαίους.
- Κάθε προσπάθεια ξένης δύναμης να καταπιέσει ή να επιβάλει τον έλεγχό της σε μια χώρα του δυτικού ημισφαιρίου θα αντιμετωπιζόταν ως επίθεση κατά των ίδιων ΗΠΑ.
Η ομιλία του έτσι παρουσιάζει ένα νέο δόγμα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής -πλέον«Δόγμα Μονρόε»- που προέβαλε την κυριαρχία των ΗΠΑ στην Αμερικανική ήπειρο και την απομάκρυνση της από τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Στο εξής, η πολιτική των ΗΠΑ θα ακολουθήσει δρόμο περιφερειακής δύναμης, αλλά με σκοπούς εντελώς διαφορετικούς από την αρπακτική διάθεση των αποικιοκρατών και σε πρώτη ανάλυση μάλλον ρομαντικούς.
Με τις περισσότερες αμερικανικές χώρες της εποχής να αγωνίζονται να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τους αποικιοκράτες ή να την έχουν πρόσφατα αποκτήσει, η αμερικανική αυτή πρόθεση έτυχε μάλλον ευμενούς υποδοχής, αν και δεν έλειψαν ορισμένες περιπτώσεις σκεπτικισμού.
Η συνέχεια στο Military History