Έχοντας διαβεί το σύνορο του ποταμού Προύθου δύο μέρες πριν, ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», καλώντας από το Ιάσιο της Ρουμανίας, τους υπόδουλους στους Οθωμανούς να επαναστατήσουν κατά του δυνάστη τους, διαβεβαιώνοντας ότι μια «κραταιά δύναμις» θα προσέτρεχε γρήγορα σε βοήθειά τους. Η Επανάσταση του 1821 ξεκινά.
Ο Υψηλάντης, γόνος γνωστής και πλούσιας ελληνικής οικογενείας Φαναριωτών, σταδιοδρόμησε από νωρίς στον τσαρικό στρατό λαμβάνοντας μέρος στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα. Μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη της Δρέσδης το 1813 χάνοντας το χέρι του. Η επιμελημένη του μόρφωση, ο ηθικός του χαρακτήρας και η φυσική ομορφιά του τον προώθησαν στα ανώτερα ρωσικά αξιώματα, ενώ έλαβε τον τίτλο του πρίγκηπα.
Πήρε μέρος στο συνέδριο της Βιέννης, όπου εκφράστηκε υπέρ της στήριξης των φυσικών δικαίων της ελευθερίας και της τιμής του έθνους των Ελλήνων. Οι θέσεις του αυτές και η ακτινοβολία του τον έθεσαν το 1820 στο επίκεντρο της Εταιρίας των Φιλικών, που του προσέφεραν την αρχηγία. Ο Υψηλάντης δέχτηκε και το ίδιο κι όλας έτος εκκίνησε τις διαδικασίες της επανάστασης στον Μωριά μέσω των μηχανισμών του δικτύου των Φιλικών.
Η συνέχεια στο Military History