Με την Γαλλία σε επαναστατικό αναβρασμό από τον Ιούλιο του 1789, σειρά από ανακατατάξεις έλαβαν χώρα εντός της γαλλικής κοινωνίας και πολιτείας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Κατεδαφίζοντας γρήγορα το Παλαιό Καθεστώς της αριστοκρατικής δεσποτείας που κρατούσε τις τάξεις των χειρονακτών, εμπόρων και τεχνιτών και λογίων, μακρυά από κάθε πολιτική εξουσία.
Τον Μάιο του 1789, με την αφόρητη πίεση της κοινής γνώμης, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 16ος επέτρεψε τη συγκρότηση μιας συνέλευσης των Τάξεων, των λαϊκών και αριστοκρατικών δυνάμεων καθώς και του κλήρου. Η λειτουργία της αποδείχθηκε προβληματική και μια δεύτερη Εθνοσυνέλευση συγκροτήθηκε και λειτούργησε χωρίς την βασιλική έγκριση, προωθώντας ριζοσπαστικά διατάγματα.
Τον Ιούλιο, μετά τα γεγονότα της Βαστίλης, η Εθνοσυνέλευση προχώρησε στην κατάργηση των προνομίων του κλήρου, προκαλώντας την αντίδραση του Πάπα. Τον ίδιο μήνα ψήφισε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, ενώ μέχρι τον Μάιο του επομένου έτους τα δικαιώματα της αριστοκρατίας και του κλήρου καταργήθηκαν πλήρως, μετατρέποντας τη Γαλλία σε κοσμικό κράτος ισονομίας.
Ο Λουδοβίκος προσπάθησε να αντιδράσει στις ενέργειες της Εθνοσυνέλευσης αλλά κάθε του διακήρυξη έβρισκε αντιμέτωπο τον λαό, ενώ υποστηριζόταν μόνο από τις ξένες μοναρχίες, πράγμα που τον αποξένωνε όλο και περισσότερο. Τον Απρίλιο του 1792, η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία ενώ τον Ιούνιο η Πρωσσία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία. Η θέση του Λουδοβίκου ήταν με την πλευρά των εχθρών της Γαλλίας. Τον Αύγουστο, οι μάζες της παρισινής Κομμούνας, της ανεπίσημης κυβέρνησης της Γαλλίας, όρμησαν στο παλάτι Tuileries και τον συνέλαβαν.
Οι εξελίξεις ξεπερνούσαν την φαντασία των ανθρώπων της εποχής, που ποτέ δεν είχαν φανταστεί πως θα ζούσαν χωρίς βασιλιά ή αριστοκρατικό σύστημα. Η Γαλλική Δημοκρατία, ωστόσο, ήταν πια γεγονός. Τον Σεπτέμβριο του 1792 ο Γαλλικός στρατός κέρδισε μια αναμέτρηση κατά των Πρώσσων στο Valmy. Ο ενθουσιασμός οδήγησε τον λαό στο επόμενο βήμα: τον Ιανουάριο του 1793 ο Λουδοβίκος οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα. Μέχρι το τέλος του έτους θα τον ακολουθήσει και η βασίλισσα.
Η αντίδραση των ξένων δυνάμεων εντάθηκε. Ο προσεκτικός ρυθμός προέλασης που είχαν ακολουθήσει εγκαταλείφθηκε και πλέον περισσότερες μοναρχικές Δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα και βάδισαν κατά του Παρισιού. Κάτω από την πίεση της εισβολής από Αυστρία, Πρωσσία, Ισπανία, Βρετανία, Πεδεμόντιο και των Ηνωμένων Ολλανδικών Επαρχιών, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποφασίζει και νομοθετεί την υποχρεωτική στράτευση των πολιτών για την αντιμετώπιση του εθνικού κινδύνου.
Η συνέχεια στο Military History
Με το στρατιωτικό τζακετ ο Μπορελ φαίνεται πιο άγριος και απο τον Πανο Καμένο όταν το φορούσε !
Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο εκτός πραγματικότητας είναι οι άνθρωποι τύπου Μπορέλ στην ΕΕ, “έχει προταθεί από την Κομισιόν να καθιερωθεί για το 2022-2024 ένα κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ για κοινές αμυντικές αγορές ως ενισχυτικό της όλης προσπάθειας”
Όλα αυτά, ενώ η Γερμανία έχει ανακοινώσει 100 δις εξοπλιστικά και η Πολωνία σχεδόν 80 δις. Δηλαδή θα πρέπει να μοιραστούν σε 2-3 χρόνια 500 εκατομμύρια σε 27 εταίρους, ενώ μόνο τα συστήματα που έχουν πάει μόνο φέτος στην Ουκρανία, κοστίζουν 50 φορές παραπάνω.
Είναι να γελάει κανείς…
Ας το κανουμε και ας στηριξουμε την ευρωπαικη αγορα οπλων οσο μπορουμε.
Ας ελπίσουμε ότι θα ασχοληθούν επιτελούς στα σοβαρά τα ευρωπαϊκά κράτη με την άμυνα τους. Καλώς ή κακώς (πολύ κακώς κατ΄με) οδεύουμε προς παγκόσμια σύρραξη. Το αντίπαλο δέος προετοιμάζετε. Εμείς κοροϊδεύουμε το πόπολο οτι τους τελείωσαν οι πύραυλοι οτι έχουν διαλυθεί κλπ αρλούμπες. Με προπαγάνδα δεν κερδίζετε ο πόλεμος. Μην ξυπνήσουμε μια μέρα και μιλάμε όλοι κινέζικα…
Με 500 μύρια αυγά δεν βάφονται κ.Μπορέλ, που να πρωτοδοθούν αυτά τα λεφτά…
Το m65 το επέστρεψε η του το χάρισαν όχι τίποτα άλλο 2 κατοστάρικα τα έχει
Αν και δε διευκρινίζει τι εννοεί με τον όρο αποθέματα, πρόκειται για τραγική δήλωση αν αναλογιστεί κάνεις ότι οι περισσότερες χώρες είναι χώρες του ΝΑΤΟ που διατυμπανίζουν την ετοιμότητα τους να πλήξουν τη Ρωσία (αμυντικά πάντοτε κτλ κτλ).
Εκτός και αν εννοεί ότι βγήκαν τα “κοινόχρηστα” για την προστασία από το μόνο ουσιαστικά κράτος που έχει αποδείξει έμπρακτα τις τελευταίες δεκαετίες την ικανότητα του να μάχεται όπου χρειαστεί ανά την υφήλιο και όποτε χρειαστεί (logistics δηλαδή).
Ταυτόχρονα οι δυνατότητές αναπλήρωσης αποθεμάτων είναι άκρως περιορισμένες και αναλογικά προς την αυξημένη ζήτηση.
Ίσως είναι ευκαιρία να βγει ο Μακρον και να επαναλάβει τα περί ευρωπαϊκού στρατού κτλ στα πλαίσια των κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών μπας και σταματήσουμε να είμαστε μόνο οικονομικό αλισβερίσι.
Ελπίζω να μην αδειάσαμε τις δικές μας αποθήκες.
Οι περιστάσεις απαιτούν πολλά παραπάνω από μια λογιστική προσέγγιση ή 500 εκατομμύρια Μπουρμπουαρ στο σύνολο της ΕΕ.
Κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία.
Μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.
Ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο και ένας μακροπρόθεσμος διακλαδικος σχεδιασμός μπορεί να προσελκύσει γραμμές παραγωγής συγκεκριμένων όπλων και να αποδώσει και σοβαρή τεχνογνωσία η οποία σε 2 δεκαετίες θα μπορέσει να δώσει το απαραίτητο υπόβαθρο για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας αλλά και να βγάζουμε και το κάτι τις.
Το μεγαλύτερο plus είναι οι νέοι Έλληνες που θα προσελκύσουν πίσω τέτοια project.
Στο φινάλε γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε joint ventures με την IAI ή την MBDA;
παράθυρο ευκαιρίας και για μας για να επωφεληθούμε
Όλα τα εργοστάσια δουλεύουν στο φουλ και τα ΕΑΣ;
Τι συμβαίνει στα ΕΑΣ ;
Παράγουν ή Λιαζονται;;;
O alter eagle σας τα είχε πει εδώ και μήνες, πάρτε μετοχές αμυντικής βιομηχανίας και κρατήστε για δέκα χρόνια.
Εντέλει τι είναι η ΕΕ, οικονομική ένωση ή στρατιωτικός συνασπισμός; Ευρωπαϊκός στρατός δεν υπάρχει. Το ΝΑΤΟ της Ευρώπης για επιβολή αποφάσεων και ψηφισμάτων για στρατιωτική συμμετοχή και βοήθεια είναι η ΕΕ; Τουλάχιστον ας αλλάξει πάλι ρεκλάμα. Πρώτο όνομα στην μαρκίζα, ( Γερμανία, ομόρυθμος εταιρεία).