Κάπου 130 πλοία με 2.500 πυροβόλα και 26.000 άνδρες αποπλέουν από το λιμάνι της Λισαβόνας με κατεύθυνση τα βρετανικά παράλια. Η Ισπανία ήταν την εποχή εκείνη κέντρο του Καθολικισμού στην Ευρώπη, ενώ η ανερχόμενη Βρετανία αποτελούσε πλέον ισχυρό προπύργιο του Προτεσταντισμού.
Η θρησκεία, όμως, ήταν ένα από τα πολλά πεδία ανταγωνισμού μεταξύ των δύο ισχυρών βασιλείων, με κυριότερο τον εμπορικό έλεγχο των θαλασσών και κυρίως εκείνων των διαδρομών από τα πλούσια λιμάνια της Ανατολής και των νέων αποικιών στην Αμερική προς την Ευρώπη. Εκεί όπου η Αγγλία συναγωνιζόταν την Ισπανία ακόμα και με τη χρήση πειρατών, προστατευμένων και επιχορηγούμενων από το ίδιο το βρετανικό στέμμα.
Η επιθετική κίνηση του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου του Β΄ επιδίωκε να θέσει οριστικά τέρμα στο βρετανικό “καρκίνωμα” και στην ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ Βρετανίας και Ολλανδίας που απειλούσε τις κτήσεις του στις Κάτω Χώρες.
Ο στόλος κατάφορτος με στρατιώτες, εφόδια και κανόνια θα αποβιβαζόταν στα παράλια της Βρετανίας και θα κατέλυε την εξουσία της βασίλισσας Ελισάβετ της Α΄, επαναφέροντας την Αγγλία στον Καθολικισμό και την κυριαρχία της Ισπανίας στις θάλασσες και στην Ευρώπη. Πέτυχε μάλιστα και τη στήριξη του πάπα Σίξτου του Ε΄ που ονόμασε την επίθεση “Σταυροφορία”, εξασφαλίζοντας στον Ισπανό βασιλιά χρήματα, εθελοντές και την ευλογία του.
Θα χρειαστούν δυο μέρες για όλα τα πλοία της “Grande y Felicísima Armada” να βγουν από το λιμάνι κι άλλες 50 για να φτάσουν στην Αγγλία έξω από την Κορνουάλη. Προσπάθειες των Άγγλων να διαπραγματευτούν με τον Φίλιππο τον Β΄ απέτυχαν και όλα τα διαθέσιμα πλοία επιστρατεύτηκαν να αναχαιτίσουν την ισπανική επέμβαση. Αν και κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 200 πλοία, υπολείπονταν σημαντικά σε πυροβολικό και στρατεύματα ενώ οι Ισπανοί υπολόγιζαν σε άλλους 30.000 άνδρες που τους περίμεναν στις ισπανικές Κάτω Χώρες.
Η συνέχεια στο Military History