Ο Φαραώ Τουθμώσις ο ΙΙΙ οδηγεί τα στρατεύματά του σε νικηφόρα μάχη κοντά στην οχυρωμένη πόλη της Μεγιδδώ, ενάντια σε μια συμμαχία επαναστατημένων χαναανιτικών βασιλείων, που έχαιραν της υποστήριξης του βασιλέα του Καντές.
Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη μάχη στην ιστορία της ανθρωπότητας καθώς είναι αποτυπωμένη στην τοιχοποιία του ναού του Άμμωνα Ρα στο Καρνάκ των Θηβών της Αιγύπτου. Εκεί αναφέρεται, επίσης για πρώτη φορά, η χρήση εξεζητημένης στρατιωτικής τεχνολογίας ως παράγοντας νίκης, συγκεκριμένα του σύνθετου τόξου από την πλευρά των Αιγυπτίων. Βάσει των αρχείων του Φαραώ η μάχη έλαβε χώρα την 21 ημέρα, του πρώτου μήνα, του 23ου έτους της βασιλείας του Τουθμώση, που υπολογίζεται στις 16 Απριλίου του 1457 π.Χ., αν και μερικοί ιστορικοί την υπολογίζουν νωρίτερα.
Τον 15ο αιώνα προ Χριστού, η Αίγυπτος ήταν η αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη της Μεσογείου προβάλλοντας τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ της στην Μέση Ανατολή, στα παράλια της μεσογειακής λεκάνης και στην Αφρική. Οι βάσεις της δύναμής της είχαν τεθεί 100 περίπου χρόνια πριν από τον φαραώ Αμώσι τον 1ο και έκτοτε όλοι οι φαραώ που τον διαδέχθηκαν φρόντιζαν να επεκτείνουν τα σύνορα του βασιλείου. Κανείς, όμως, δεν ήταν τόσο επιτυχημένος όσο ο Τουθμώσης, που σε 20 χρόνια εξαπέλυσε 17 εκστρατείες κερδίζοντας σημαντικές μάχες. Η Μεγιδδώ ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβός του.
Η συνέχεια στο Military History