Ο πλοίαρχος Φλαντανελάς, επικεφαλής πλοίων με εφόδια από τη Σικελία, εισέρχεται στον Κεράτιο Κόλπο για να ανεφοδιάσει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
Ο αποκλεισμός της Πόλης από τη θάλασσα είχε επιτευχθεί με την κατασκευή από τους Οθωμανούς δύο ισχυρών παρόχθιων κάστρων, του Rumeli Hisari (κάστρου της Ευρώπης) στην ευρωπαϊκή ακτή και του Anadoluhisari (κάστρο της Ανατολής) στην ασιατική, ικανά να κανονιοβολήσουν κάθε σκάφος που προσέγγιζε στα στενά. Επιπλέον, είχαν ναυπηγήσει κι έναν εντυπωσιακό στόλο άνω των 100 πλοιαρίων, μικρών σχετικά σε μέγεθος. Οι Βυζαντινοί έναντι αυτών δεν είχαν να αντιπαρατάξουν ναυτικό. Ο στόλος του Βυζαντίου είχε ουσιαστικά διαλυθεί προ πολλού για οικονομικούς λόγους και η κατά θάλασσα άμυνα είχε εκχωρηθεί στους Γενουάτες.
Λίγο πριν την πολιορκία, ο αυτοκράτορας είχε παραγγείλει τρία πλοία με εφόδια σε σιτηρά και άλλα είδη από τη Γένοβα στη Σικελία. Αυτά είχαν αναχωρήσει αλλά παρέμεναν στη Χίο (άλλο Γενουατικό επίνειο) περιμένοντας ούριο άνεμο. Στις 15 Απριλίου 1453 ο άνεμος φύσηξε αλλά ο αποκλεισμός της Πόλης είχε ολοκληρωθεί. Στο δρόμο τους συνάντησαν ένα πλοίο του βασιλικού στόλου με τον πλοίαρχο Φλαντανελά.
Η συνέχεια στο Military History