Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει κονδύλια 166 εκ. δολαρίων στο οικονομικό έτος 2022 για την προμήθεια 110 Πυραύλων Επαυξημένης Ακρίβειας (Precision Strike Missiles – PrSM). O Στρατός αναμένεται να παραλάβει περισσότερους κατευθυνόμενους πυραύλους για να πραγματοποιήσει επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολόγηση.
Επιτυχημένη δοκιμή του διαδόχου του ATACMS (Precision Strike Missile – PrSM) της Lockheed
Ο PrSM είναι ο νέας γενιάς πύραυλος εδάφους-εδάφους του Αμερικανικού Στρατού που θα αντικαταστήσει τον σημερινό πυραυλικό σύστημα ATACMS (Army Tactical Missile System) προσφέροντας νέες βελτιωμένες ικανότητες μακρού πλήγματος ακριβείας. Σύμφωνα με το αίτημα που υποβλήθηκε, ο νέος πύραυλος θα έχει μέγιστη εμβέλεια 499 χλμ., θα έχει υψηλές πιθανότητες επιβίωσης έναντι αντιμέτρων στο σημερινό πεδίο μάχης ενώ θα χρησιμοποιεί τον ίδιο εκτοξευτή με τον παλιότερο ATACMS, το ερπυστριοφόρο όχημα M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS) και το τροχοφόρο M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Κάθε εγκιβωτισμένη συσκευασία εκτόξευσης (Launch Pod Missile Container ή LPMC) θα μεταφέρει δύο πυραύλους PrSM, αντί του ενός ATACMS που μεταφερόταν μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται πως ο PrSM θα είναι πλήρως συμβατός με τις νεώτερες απαιτήσεις περί πυρομαχικών διασποράς και σχεδιάζεται με δομή ανοιχτής αρχιτεκτονικής που του προσδίδουν την ικανότητα αναβάθμισης για να αντιμετωπίσει καινούργιες απειλές. Ο PrSM είναι σχεδιασμένος να επιτίθεται, να εξουδετερώνει, να καταστέλλει και να καταστρέφει στόχους με τη χρήση πυραυλωθούμενων εμμέσων πυρών ακριβείας. Το σύστημα προβλέπεται να παράσχει στις μονάδες πεδινού πυροβολικού την ικανότητα πυρών μακράς ακτίνας και πλήγματος σε βάθος στην εχθρική ενδοχώρα υποστηρίζοντας την αποστολή σχηματισμών επιπέδου ταξιαρχίας, μεραρχίας, σώματος στρατού, στρατιάς, θεάτρου επιχειρήσεων.
Ο PrSM θα αποτελεί ένα εργαλείο στο χέρια των διοικητών συνδυασμένων όπλων για παροχή πυρών υποστήριξης, όλο το 24ωρο, σε συνθήκες παντός καιρού για να πλήξουν κρίσιμης σημασίας και χρονικά έγκαιρους στόχους ευκαιρίας, όπως αντιαεροπορικούς εκτοξευτές, πυραυλικά συστήματα, κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, χώρους συγκέντρωσης και εφόρμησης στρατευμάτων καθώς και άλλους στόχους υψηλής σημασίας ανεξάρτητα σε τί βάθος και απόσταση από την πρώτη γραμμή βρίσκονται σε ένα πολυεπίπεδο περιβάλλον επιχειρήσεων.