Τον περασμένο μήνα ένα βελγικό αεροπορικό απόσπασμα μεταστάθμευσε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο Αχαΐας όπου πραγματοποίησε συνεκπαιδεύσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Για το θέμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς:
Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ και του Air Component Commander της Αεροπορίας του Βελγίου στην 116ΠΜ
Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα και βίντεο από την συγκεκριμένη συνεκπαίδευση:
Σημαντική ενίσχυση για την αποδυναμωμένη SyAAF.
Αν καταφέρουν να ενεργοποιήσουν κάτι παραπάνω απο 15 αεροσκάφη όπως λέει η πηγή θα είναι μεγάλης χρησιμότητας στην προσπάθεια απελευθέρωσης εδαφών που παράνομα κατέχει “De Jure” η Τουρκία στην επαρχία Idlib.
Μιλάμε για τα Αιγυπτιακά Mig-21 που πρωτοστάτησαν στον Πόλεμο της Φθοράς με το Ισραήλ και είναι η καλύτερη έκδοση που παρήγαγε τότε η Ρωσία ενάντια στα Αμερικάνικα Φάντομ που παιρνούσαν στην IAF κατευθείαν απο την γραμμή παραγωγής της USAF.
Μπράβο στον Αλ Σίσι απο μένα.
Όταν η κατασταση φτάνει στα όρια -οπως στην Συρία- ακόμη και μαχητικά 50 ετών μπορεί να ειναι υπέρ χρήσιμα…οσο και να έχουν προχωρήσει οι τεχνολογίες…
για αυτό και εμείς ας διατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή παλαιότερα μαχητικά -οπως π.χ. το Α7- γιατί ποτέ δεν ξερεις τι τρύπες θα κληθείς σε κατασταση έκτακτης ανάγκης να κλείσεις..
Και βεβαια οι εποχές των παχιών αγελάδων τελείωσαν για την Ελληνική άμυνα
καθώς δεν μπορούμε να έχουμε προσεγγίσεις Γερμανών και Ολλανδών οπου στα 20 χρόνια
δίνουμε τις προηγούμενες εκδόσεις σύγχρονων όπλων για να πάρουμε καινούργιες..
Υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις μίας τέτοιας μεταφοράς Αιγυπτιακού πολεμικού υλικού προς Συρία. Για ποιούς λόγους ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άλ Σίσι (απόφοιτος της ΣΕΘΑ ΣΞ Η.Π.Α. – U.S. Army War College), πολιτικώς θα ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ την ετήσια ΔΩΡΕΑΝ στρατιωτική βοήθεια Η.Π.Α. προς την Αίγυπτο ύψους $1,2-$1,5 δισεκατομ.; Εδώ στις Η.Π.Α. υπήρξαν πολιτικά ερωτηματικά και σοβαρός αντίκτυπος από την ανακάλυψη ότι γίνονταν εισαγωγή πολεμικού υλικού κατασκευής Β. Κορέας προς την Αίγυπτο (σχετική αρθρογραφία σε “Washington Post”), παρά τα σχετικά απαγορευτικά ψηφίσματα ΟΗΕ και τις σχετικές Αμερικανικές απαγορευτικές κυρώσεις. Ήδη υπάρχει σοβαρή κριτική για το διδακτορικό καθεστώς Άλ Σίσι σε ό,τι αφορά βασικά ανθρώπινα διακιώματα εντός της Αιγύπτου (πράγμα που έχει επηρεάσει αρνητικά και άτομα με υπηκοότητα Η.Π.Α.) εντός της ομοσπονδιακής Βουλής Αντιπροσώπων Η.Π.Α. και ομοσπονδιακής Γερουσίας Η.Π.Α. (U.S. House of Representatives, U.S. Senate). Δύσκολο το ερώτημα εξαγωγής Αιγυπτιακών MiG-21 προς Συρία όταν θα “πέσουν” τα τηλεφωνήματα της Πρεσβείας Η.Π.Α. στο Κάϊρο.