Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε και την Τετάρτη ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.
Αν και μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του “στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας”, με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ότι “είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση”, προφανώς αφορούσε τo αίτημα για την αναβάθμιση και αγορά F-16 στο επίπεδο Viper και όχι την διαδικασία ένταξης των δύο χωρών. “Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο”, δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές των μαχητικών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν «σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ για τη βραδινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες για ένταξη, αλλά ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή Αν Λίντε, με αποτέλεσμα τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ να κάνουν λόγω για «ντροπιαστική» παράβαση του πρωτοκόλλου.
«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη “φεμινιστική πολιτική” της Λίντε, “φέρνοντας τόσο πολύ δράμα”, είπε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.
«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας, τι ήθελε πραγματικά», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αλλά δήλωσε ότι «ήταν ντροπιαστικό».Τα κύρια αιτήματα της Άγκυρας είναι οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη προς τις κουρδικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις τους σε ορισμένα οπλικά συστήματα προς την Τουρκία.
Τουρκική διπλωματική πηγή απάντησε ότι ο Τσαβούσογλου περιέγραψε τη στάση της Τουρκίας να διακατέχεται από σεβασμό προς τους εταίρους του ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον ισχυρισμό της Λίντε ότι η αντίθεσή της οφείλεται στη φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας.
«Τα σχόλιά της δεν βοηθούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ οι δηλώσεις που προέρχονται από τη Φινλανδία είναι προσεκτικά διατυπωμένες», ανέφερε η τουρκική διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στον Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, τονίζουν ότι η Τουρκία θέλει να τερματίσουν οι δύο υπό ένταξη χώρες το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα που επέβαλαν μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία που είχε ως στόχο τους κούρδους πολιτοφύλακες στην μεθόριο.
Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, χωρών που μπλοκάρουν συμφωνίες για πώληση όπλων. Σημειώνεται ότι ο Τσαβούσογλου δήλωσε στους ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων «αντιβαίνουν στο πνεύμα» της συμμαχίας.