Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης
Το Βασιλικό Ναυτικό του Καναδά παρουσίασε τη διαμόρφωση της νέα του φρεγάτας CSC (Canadian Surface Combatant), ένα πλοίο με πλούσιο και ισορροπημένο εξοπλισμό που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές ναυπηγήσεις. Θα είναι εξαιρετικά εξοπλισμένο, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, θα έχει πυραύλους NSM, Tomahawk, ESSM και Sea Ceptor (Camm).
Το πλοίο με εκτόπισμα τους 7.800 τόνους καταχρηστικά ονομάζεται φρεγάτα και όχι αντιτορπιλικό, όπως θα έπρεπε τόσο λόγο μεγέθους όσο και εξοπλισμού. Για παράδειγμα οι LCS Freedom έχουν εκτόπισμα 2.800 τόνων (διόρθωση: οι LCS Freedom έχουν εκτόπισμα 3.500 τόνων_HM), οι ΜΕΚΟ 200ΗΝ (Ύδρα) 3.200 τόνων, οι FDI Belharra 4.460 και οι Type 26 του Βασιλικού Ναυτικού 6,900 τόνους.
Ο Καναδάς αποφάσισε να εντάξει στη μελλοντική του ναυτική δύναμη μία ενιαία κλάση 15 πλοίων επιφανείας, ικανή για όλες τις δουλειές, σε αντίθεση με άλλες χώρες που κατασκευάζουν πολλές κλάσεις εξειδικευμένων πλοίων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε δύο τύπους βασισμένους στο ίδιο κύτος, η πρώτη για ρόλους αντιαεροπορικής άμυνας και η δεύτερη πολλαπλού και ανθυποβρυχιακού ρόλου. Η τελική επιλογή ενός τύπου βασίστηκε σε τρεις παράγοντες:
Ταιριάζει καλύτερα στις επιχειρησιακές ανάγκες του Καναδά, τη γεωγραφία του, και το εφικτό μέγεθος στόλου.
Έχει την υψηλότερη σχέση κόστους/απόδοσης
Πρόκειται για μια μοντέρνα και καινοτόμο προσέγγιση, που έγινε εφικτή μόνο κατόπιν των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων.
Θα φέρει πυροβόλο των 127mm και αντιπλοϊκούς πυραύλους NSM. O NSM έχει βεληνεκές 185χμ (100νμ) και υψηλή υποηχητική ταχύτητα. Χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας με GPS, αναγνώριση αναγλύφου και οπτική αναγνώριση (infrared) και σκόπευση μέσω μιας εσωτερικά αποθηκευμένης βάσης δεδομένων με πιθανούς στόχους. Ο NSM είναι ένας πύραυλος πέμπτης γενιάς σχεδιασμένος από τη Νορβηγική Kongsberg με το management του οποίου να το έχει αναλάβει η αμερικανική Raytheon. Τοποθετήθηκε αρχικά στις Νορβηγικές φρεγάτες Fridtjof Nansen και κορβέτες Skjold το 2012, από την Πολωνία σε παράκτιες συστοιχίες, από τα ναυτικά της Μαλαισίας και της Γερμανίας. Εξοπλίζει τις αμερικανικές LCS και θα εξοπλίζει τις μελλοντικές φρεγάτες Constellation (FFGX). Επίσης έχει επιλεχθεί από τους πεζοναύτες (USMC) για χρήση από οχήματα.
Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με κάθετους εκτοξευτές LMC MK 41 (32 κελιά), κάποια από τα οποία, αν όχι όλα, όπως επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους της Lockheed Martin Canada στο Naval News θα έχουν το μέγιστο μήκος, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να βάλουν Tomahawk. Ο μοναδικός εξαγωγικός χρήστης Tomahawk είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την εξαγωγή του στη Γαλλία και το Ισραήλ, που οδήγησε στην ανάπτυξη από αυτές τις χώρες πυραύλων κρουζ. Στην τελευταία του έκδοση ο RGM/UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV) έχει βεληνεκές 1.700χμ (900 νμ). Ο Καναδάς δεν έχει κρύψει την επιθυμία του για απόκτηση Tomahawk.
Μία ιδέα, που θα ήταν χρήσιμη και για το ΠΝ, ειδικά στην περίπτωση που προχωρήσει το project των MMSC με περιορισμένο αριθμό εκτοξευτών Mk41, είναι η ταυτόχρονη χρήση ESSM και Sea Ceptor (CAMM). Θεωρητικά τα δύο βλήματα φαίνονται ανταγωνιστικά, όμως το Sea Ceptor χρησιμοποιεί εκτοξευτές Extensible Launching System (ExLS) οι οποίοι μπορούν να συμπληρώσουν τους Mk41.
ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;
Οι τριπλοί εκτοξευτές ExLS είναι μία λύση χαμηλού κόστους και έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετηθούν σε μικρότερα σκάφη που δεν χωράνε οι Mk41. Τέσσερεις πύραυλοι CAMM μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε κάθε κελί και η τοποθέτηση επιπλέων εκτοξευτών ExLS (δύο ή τρεις) πάνω στις MMSC ίσως να είναι ευκολότερη (και οικονομικότερη λύση) από ότι επιπλέον Mk41 για την χρήση ΑΑ βλημάτων, συνεπώς μέρος της ΑΑ άμυνας μπορεί να αναλάβει το Sea Ceptor βαλλόμενα από ExLS, απελευθερώνοντας κελιά του Mk41 για άλλα όπλα (SM-2, ASROC…). Μία τέτοια εισαγωγή βλήματος, μπορεί να είναι ωφέλιμη και για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, την προστασία μικρότερων πλοίων και ανοίγει και το δρόμο στον στρατό ξηράς για το Land Ceptor.
Νέο αντιαεροπορικό με βάση τον πύραυλο CAMM από τις MBDA και PGZ
O ESSM είναι ένας πύραυλος μεσαίας εμβέλειας, παντός καιρού, με ημι-ενεργή καθοδήγηση ραντάρ που χρησιμοποιείται κυρίως εναντίων εναέριων στόχων, αλλά μπορεί να βάλλει και στόχους επιφανείας. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, ο RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) έχει εμβέλεια περίπου 27 ναυτικών μιλίων (50 Km) και τελική ταχύτητα Mach 4+. Σε αντίθεση με τον ESSM Block 1, ο Block 2 χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ και η τερματική καθοδήγηση είναι αυτόνομη, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καταύγαση του στόχου από το ραντάρ του πλοίου. Ο Block 2 έχει αρχίσει να τοποθετείται σε πλοία του αμερικανικού ναυτικού. Ο Καναδάς είναι μία από τις 12 χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής του πυραύλου (όπως και η Ελλάδα). Ο ESSM εκτοξεύεται από Mk41 και μπορούν να αποθηκευτούν τέσσερεις σε κάθε κελί.
Σύμφωνα με την MBDA, το Sea Ceptor είναι ένα σύστημα αντι-αεροπορικής άμυνας νέας γενιάς, παντός καιρού. Έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει και να εξουδετερώνει το πλήρες φάσμα των τρεχουσών και μελλοντικών εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και της νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων. Με δυνατότητα χρήσης πολλαπλών καναλιών πυρός, το σύστημα είναι ικανό να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού. Έχει εμβέλεια τουλάχιστον 25 Km, ταχύτητα Mach 3 και διαθέτει ενεργό ανιχνευτή RF Είναι επίσης γνωστό ως Common Anti-Air Modular Missile (Maritime) – CAMM (M), και έχει επιλεγεί για χρήση από τις φρεγάτες του Βασιλικού Ναυτικού Type 23 και τις φρεγάτες ANZAC (MEKO) του ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας. Το Sea Ceptor θα τοποθετηθεί επίσης στις μελλοντικές βρετανικές φρεγάτες Type 26.
Το Sea Ceptor μπορεί να παίξει το ρόλο ή να συμπληρώσει τα RAM/SeaRAM/Phalanx. Για χρήση πάνω στις νέες φρεγάτες του Καναδά εκτιμάται ότι θα βρεθούν 24 πύραυλοι σε εκτοξευτές ExLS.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;
Επιπροσθέτως εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ το αίτημα του Καναδά για αγορά 100 πυραύλων SM-2 Block IIIC.
Είναι διαθέσιμος ο SM-2 Standard για την Ελλάδα; Απαντήσεις για να “κλείσει το θέμα”
Το πλοίο θα φέρει ραντάρ AESA LMC SPY-7, πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου (μόνο τα decoys/δολώματα εναντίων τορπιλών δεν έχουν κλείσει ακόμα), και σύστημα μάχης AEGIS – LMC CMS 330.
Το σύστημα πρόωσης είναι CODLOG (Combined Diesel-Electric or Gas Propulsion System) και θα έχει τέσσερεις Diesel κινητήρες Rolls Royce MTU, μία τουρμπίνα Rolls Royce MT 30 και δύο ηλεκτροκινητήρες της GE.
Αξιοσημείωτο είναι πως από το κατάστρωμα του θα μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα μεγέθους CH-47 Chinook.