Στο ναυπηγείο για την εγκατάσταση νέου, τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού, βρίσκεται το αντιτορπιλικό του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, Στρατάρχης Σαπόσνικοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, που με την σειρά του επικαλείται πηγές του ρωσικού Ναυτικού.
Πρόκειται για ένα πλοίο κλάσης Udaloy με έμφαση τις ανθυποβρυχιακές αποστολές. Καθελκύστηκε βέβαια στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ’80 ώστε τελικά σήμερα έχει πάνω από 35 χρόνια υπηρεσίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του πρακτορείου, το Στρατάρχης Σαπόσνικοφ αναμένεται να αποκτήσει νέο πυροβόλο διαμετρήματος 100 χλστ, που θα αντικαταστήσει τα δύο παλαιού τύπου πυροβόλα AK-100 που διέθετε μέχρι τώρα.
Το εξωφρενικό της υπόθεσης όμως είναι ότι σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, το νέο πυροβόλο είναι «εφοδιασμένο με τεχνολογία stealth, η οποία το κάνει «αόρατο» στον εχθρό.» Επίσης αναφέρεται ότι «Η αναβάθμιση «θα μειώσει σημαντικά το στίγμα του σκάφους στα εχθρικά ραντάρ, καθώς ο πύργος του πυροβόλου έχει την ικανότητα να διασκορπά τα κύματα των εχθρικών ραντάρ» σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό πρακτορείο για να τονίσει την «μαχιμότητα» του πλοίου αναφέρει ότι το 2014 είχε ενεργή συμμετοχή σε αποστολές για την αποτροπή πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν, συνοδεύοντας εμπορικά και επιβατικά πλοία προς ασφαλή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Παραμέλησε όμως να αναφέρει επίσης ότι τέσσερα χρόνια μετά έπιασε φωτιά όντας ελλιμενισμένο για επισκευές σε ναυπηγεία στην Ρωσία.
Και για να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν αλλάζοντας το κύριο ναυτικό πυροβόλο του πλοίου να μετατραπεί αυτό ή έστω το πυροβόλο μόνο του σε «stealth»;;; Μα είναι απλό: Δεν γίνεται. Το οπτικό, θερμικό, ακουστικό αλλά κι ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του συγκεκριμένου πλοίου σχεδίασης και ναυπήγησης των δεκαετιών του ’70 και του ’80 δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες τολμηρές δηλώσεις που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν.
Αλίμονο αν ήταν τόσο απλό με την αντικατάσταση του πύργου του πυροβόλου ξαφνικά με έναν μαγικό τρόπο να χάνονταν τα πλοία από τα ραντάρ. Οι συγκεκριμένες αναφορές αποσκοπούν καθαρά για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την εικόνα σήψης και παρακμής (με λίγες εξαιρέσεις, κυρίως κάτω από το νερό) που επικρατεί στον ρωσικό στόλο.