Η πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να διεξάγει αυστηρό έλεγχο στις ξένες εταιρείες οι οποίες διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα και οι απειλές της για κατασχέσεις και εθνικοποιήσεις των περιουσιών τους, έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των ολιγαρχών της χώρας.
Θυμίζουμε ότι χθες ο Βαλντίμιρ Πούτιν έκανες λόγο για τον διορισμό «εξωτερικών» διοικητών επικεφαλής των ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν την Ρωσία «για να τις μεταβιβάσουν σε εκείνους που θέλουν να τις λειτουργήσουν», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον όρο «εθνικοποίηση» –
Την αντίθετη άποψή του σε μία τέτοια ενέργεια διατύπωσε σήμερα ο ολιγάρχης Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος επέκρινε ανοικτά την ενδεχόμενη κατάσχεση από το κράτος ξένων επιχειρήσεων.
Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, είναι γνωστός υποστηρικτής του ρώσου προέδρου.
«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια πολύ συνετή προσέγγιση όσον αφορά (…) την κατάσχεση επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά. Αυτό θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917», έτος της μπολσεβικικής επανάστασης, αναφέρει ο Ποτάνιν σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τη Norilsk Nickel (Nornickel), τη γιγάντια μεταλλευτική εταιρεία της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος.
«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου -την παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών- θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολυάριθμες επιχειρήσεις δεν έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους, αλλά τις ανέστειλαν, απόφαση που ίσως «έχει ληφθεί έπειτα από άνευ προηγουμένου πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτές από την ξένη κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί συνεπώς να επιστρέψουν.
Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είχε ζητήσει να μπει τέλος στον «κρατικό καπιταλισμό» στη Ρωσία μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.