Η απόφαση για τη χρήση των δύο ήδη εξοφληθέντων Ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν παραδοθεί , θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τη σταθερότητα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το EURACTIV. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το βέτο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας.
Η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα για πρώτη φορά. Τα τέσσερα κόμματα του υπουργικού συμβουλίου διαπραγματεύσεων αποφάσισαν ότι η Βουλγαρία μπορεί να κατασκευάσει νέες πυρηνικές μονάδες, αλλά μόνο μετά από ανάλυση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου καθοδηγούνται από το φιλελεύθερο τεχνοκρατικό κόμμα “Η αλλαγή συνεχίζεται” (PP), κόμμα το οποίο κέρδισε τις εκλογές στις 14 Νοεμβρίου. Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός “Δημοκρατική Βουλγαρία” (DB), ο λαϊκιστικός σχηματισμός “Υπάρχει τέτοιος λαός” (ITN), και το αριστερό φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).
Η DB επιμένει να περιορίσει το κόστος κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων και στη διατήρηση των δύο ρωσικών αντιδραστήρων που παραδόθηκαν πριν από τρία χρόνια.
Το BSP πιέζει για νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις για να στηρίξει τις δύο μονάδες λειτουργικής ισχύος στον Πυρηνικό Σταθμό “Κοζλοντούι”.
Οι ομάδες διαπραγμάτευσης συμφώνησαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της πέμπτης και έκτης μονάδας του Κοζλοντούι μέχρι το 2050. Σύμφωνα με αυτούς, η Βουλγαρία πρέπει να παραμείνει πυρηνικό κράτος, το οποίο αποτελεί μέρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας.