Οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας και οι μαχητές της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) θα σταματήσουν εντός της εβδομάδας τις επιθετικές επιχειρήσεις τους, ενόψει της εφαρμογής πλήρους κατάπαυσης του πυρός από τις αρχές Αυγούστου.
Το βήμα αυτό είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα αυτό, επισήμως το τελευταίο που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Οι συνομιλίες έχουν σκοπό η χώρα να γυρίσει επιτέλους τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου, που διαρκεί κάπου εξήντα χρόνια κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
«Από τις 00:000 της 6ης Ιουλίου ως τις 00:00 της 3ης Αυγούστου 2023, οι δομές του ELN πρέπει να σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλη την επικράτεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών», ανέφερε η ηγεσία της οργάνωσης σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη.
Οι αντάρτες θα είναι σε θέση να αμύνονται αν μονάδες τους δεχθούν επίθεση ή απειληθούν, διευκρίνισε.
Ο κυβερνητικός επίτροπος ειρήνης, ο Ντανίλο Ρουέδα, διαβεβαίωσε χθες πως ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο πρόκειται να δώσει επίσης στη δημοσιότητα ανακοίνωση προς τον ίδιο σκοπό, με την οποία θα δώσει ρητές, συγκεκριμένες διαταγές στις ένοπλες δυνάμεις.
Η πλήρης κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει την 3η Αυγούστου και, τουλάχιστον στη θεωρία, θα έχει εξάμηνη διάρκεια. Πρόκειται για το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2022 κι εγγράφονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, να τερματιστεί οριστικά ο περίπλοκος πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης, παρατάξεις ανταρτών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.
Προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν να κλειστεί συμφωνία ειρήνης με διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις της Κολομβίας και τον ELN απέτυχαν εν μέρει διότι η οργάνωση της άκρας αριστεράς είναι αποκεντρωμένη και όχι σπάνια ενσκήπτουν διχογνωμίες στις τάξεις της.
Ο ELN διέθετε κάπου 5.850 μαχητές το 2020, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας της Κολομβίας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ