Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης
Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι: “κατάσχεσε 1,1 εκ βαρέλια πετρέλαιο, ιδιοκτησίας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, από τέσσερα εμπορικά τάνκερ που είχαν προορισμό τη Βενεζουέλα. Με τη βοήθεια ξένων συνεργατών, η κατασχεμένη ποσότητα είναι υπό τη φύλαξη των ΗΠΑ… πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάσχεση καυσίμων από το Ιράν”
Το κατασχεθέν φορτίο μεταφερόταν από τα ελληνόκτητα, υπό Λιβεριανή σημαία τάνκερ: M/T Bella, M/T Bering, M/T Pandi και M/T Luna.
Εκπρόσωποι τόσο του Αμερικανικού Ναυτικού, όσο και της Ακτοφυλακής επιβεβαίωσαν στο USNI News ότι ΔΕΝ πήραν τον έλεγχο των πλοίων. Την Πέμπτη σε δημοσίευση της Wall Street Journal αναφέρθηκε ότι η κατάσχεση έγινε στην ανοιχτή θάλασσα, όμως δεν αναφέρθηκε ούτε η τοποθεσία, ούτε το πότε έγινε η επιχείρηση, ούτε η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να κατάσχουν και να μεταφέρουν το πετρέλαιο.
Οι Ιρανικές δυνάμεις κατόπιν κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας στα ανοιχτά του Ομάν. Το πλοίο είναι το M/T Wila.
Ειδικές δυνάμεις έκαναν καταρρίχηση με fast rope στο πλοίο από ελικόπτερο SH-3 Sea King του Ιρανικού Ναυτικού, ενώ ταυτόχρονα το περιπολικό Hendijan πλεύρισε το τάνκερ. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό 5ο στόλο οι Ιρανοί αποχώρησαν από το πλοίο μετά από πέντε ώρες.
Ο λόγος της επιδρομής δεν είναι γνωστός, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ Marc Raimondi δήλωσε ότι οι Ιρανοί ψάχνανε για το κατασχεθέν πετρέλαιο.
Σύμφωνα με το The American Shipper το management των Wila, Pandi και Bering έχει την ίδια διεύθυνση στην Ελλάδα.
Η εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Dryad Global δήλωσε ότι το Wila μπορεί να στοχοποιήθηκε γιατί ανήκε σε Ελληνική εταιρία που συνεργαζόταν με το Ιράν.
Η τοποθεσία των τάνκερ από τα οποία οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το φορτίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί από το αυτόματο σύστημα εντοπισμού που είναι απενεργοποιημένο.
Η τελευταία γνωστή θέση του Luna ήταν στις 17 Μαίου στα ανοιχτά του Ομάν, του Pandi στο αγκυροβόλιο του Khor Fakkan στα HAE και τα άλλα δύο στην Ελλάδα τα μέσα Μαίου.
Ένα σενάριο είναι η Ελληνική εταιρία να συνεργάστηκε με τις Αμερικανικές αρχές και να παρέδωσε κατόπιν συνεννόησης το φορτίο. Η Ιρανική επιδρομή να ήταν αντίποινα, γιατί σε ένα πλοίο της ίδιας εταιρίας είναι δύσκολο να βρεθεί το πετρέλαιο τεσσάρων πλοίων που ήδη είχαν φύγει από την περιοχή με προορισμό τη Βενεζουέλα εδώ και μέρες.
Οι ΗΠΑ επιπλέον αναζητούν το Ιρανικό mega-tanker Adrian Darya, το οποίο είχε προσωρινά κρατηθεί από τους Βρετανούς τον Ιούλιο του 2019, στην προσπάθεια του να παραδώσει 2εκ βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία και έκτοτε είναι άγνωστο το που βρίσκεται.