Εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο θα έχουν πλέον τα εναπομείναντα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ όπως δήλωσε ο Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ Κάσιμ αλ-Ααράτζι, επισημαίνοντας ότι ολοκλήρωσαν την μάχιμη αποστολή τους στη χώρα.
Οι ΗΠΑ διατηρούν πλέον περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ από το 2020. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των στρατευμάτων έχουν μόνο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο εδώ και κάποιο καιρό.
Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική αποστολή επικεντρώνεται πλέον στην αντιμετώπιση των μικρών ένοπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους, που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η ανακοίνωση είναι αυτή θεωρείται κρίσιμη για την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει έντονες εκκλήσεις ισχυρών φιλοϊρανικών παρατάξεων για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ.
Η Χασντ αλ-Σαάμπι, ένας πρώην συνασπισμός Ιρακινών παραστρατιωτικών που έχουν πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις, πολιτικός παράγοντας με επιρροή και σύμμαχος της Τεχεράνης, ασκεί έντονες πιέσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδες που πρόσκεινται στις φιλοϊρανικές παρατάξεις πολλαπλασιάζουν τις απειλές τους, υπενθυμίζοντας στην Ουάσινγκτον την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, που έχει θέσει η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη χώρα.
Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες πυρά ρουκετών ή επιθέσεις με παγιδευμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έθεσαν στο στόχαστρο στρατιώτες και συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν συστηματικά την ευθύνη σε φιλοϊρανικές ιρακινές παρατάξεις.