Ένα από τα πολλά παράλληλα προγράμματα που αναπτύσσει η Τουρκία για τον αεροπορικό της στόλο είναι αυτό του «εθνικού ραντάρ», το οποίο ανακοινώθηκε ότι εξελίσσεται από το 2019, ήταν να παρουσιαστεί το 2021, τελικά παρουσιάστηκε φέτος πριν λίγες μέρες, από τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας (SSB), χωρίς όμως πληροφόρηση για τις επιδόσεις του.
Η σχετική τελετή έγινε με αρκετή επισημότητα από την Aselsan, την κατασκευάστρια, ενώ όπως δήλωσε ο Ismail Demir, επικεφαλής της SSB, αρχικός στόχος είναι το ραντάρ να ενσωματωθεί στο μη επανδρωμένο Akinci, της εταιρίας Baykar, αλλά και μελλοντικά στα F-16 Block 30 που διαθέτει η χώρα.
Το δεύτερο -γνωστό και αυτό ως πρόθεση εδώ και χρόνια- είναι κρίσιμο μέρος του προγράμματος αναβάθμισης των τουρκικών F-16, μέσω του προγράμματος OZGUR. Αυτό προβλέπει νέο ραντάρ για τα μαχητικά, νέο ψηφιακό κόκπιτ με μεγάλες οθόνες, νέο υπολογιστή αποστολής, νέο IFF, νέο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ενώ θα υπάρξει και εκτεταμένη δομική επισκευή ώστε η αντοχή του αεροσκάφους να φθάσει τις 12.000 πτήσης.
Το OZGUR βέβαια είναι μια υπόθεση που «ακούμε και δεν βλέπουμε» για πολύ καιρό, σχεδόν μια δεκαετία. Κατά καιρούς υποσυστήματα του έχουν εμφανιστεί (π.χ. αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, στατικά μοντέλα του ψηφιακού πιλοτηρίου, ένα δείγμα υπολογιστή αποστολής) αλλά η σύνθεση και ολοκλήρωση όλων αυτών, με κέντρο βέβαια το νέο ραντάρ, δεν είναι απλή υπόθεση. Εφόσον εφαρμοστεί όμως αφορά πρωτίστως (ή και μόνο αυτά) τα 43 F-16 Block 30 που διαθέτει η Τουρκία, καθώς για αυτά έχει και πάρει δικαιώματα για τον κώδικα του αεροσκάφους, άρα μπορεί να τον αλλάξει-βελτιώσει για να ενσωματώσει τα «εθνικά» συστήματα.
Το ραντάρ πάντως που ανακοινώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, τεχνολογίας AESA με στοιχεία νιτριδίου του Γαλλίου (GaN) θεωρητικά θα έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από το παλαιό AN/APG-68 που φέρουν τώρα τα F-16 Block 30. Η ουσία πάντως είναι πως το μεγάλο μη επανδρωμένο της Baykar, το δικινητήριο Akinci, με το νέο ραντάρ και τη δυνατότητα να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος, από μόνο του μπορεί να γίνει μια -αργοκίνητη βέβαια- πλατφόρμα αεροπορικής επίθεσης, παράγοντας μια ακόμη απειλή στην περιοχή μας.
Τώρα να σας πω εγώ να πάρουμε τα Eurofighter πρώτης γενιάς και να κάνουμε μια συνεργασία με την BAE και την SAAB και να τα κάνουμε Eurogripen 2000 πάλι Ρώσο και Τούρκο θα με λέτε, όπως σε τόσα προγράμματα που πρότεινα. 24 rafale και 3 fdi δεν φτάνουν.
Έχετε δίκιο οτι ο εκσυγχρονισμός αφορά τα Block30 , γιατί μόνο για αυτά έχουν τους πηγαίους κώδικες .
Γιατί βγήκε ο Demir και είπε οτι αφού δεν μας δίνουν οι Αμερικάνοι τα Viper , τότε θα εκσυγχρονίσουμε εμείς τα F-16 μας με δικά μας συστήματα .
Και κάποιοι ανησύχησαν .
Όμως γιοκ πηγαίοι κώδικες , γιοκ εκσυγχρονισμός .
Αν και η πρώτη – πατριωτική – αντίδραση, ίσως και με μια μεγάλη δόση ζήλιας, είναι “εμείς γιατί δεν φτιάχνουμε τέτοια radar;”, μια πιο “ψύχραιμη” αντίδραση ίσως τελικά να είναι “και γιατί να φτιάξουμε τέτοια radar;”
Όσο αιρετικό και “αντιπατριωτικό” μπορεί να ακουστεί, δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε τα πάντα. Ίσως είναι πιο δόκιμο και εφικτό, να έχουμε πρόσβαση (μέσω ισχυρών συμμαχιών) σε τέτοιες τεχνολογίες παρά να στοχεύουμε την αυτόνομη εθνική ανάπτυξη τέτοιων προηγμένων συστημάτων.
Από την άλλη, μπορούμε και πρέπει να συμμετέχουμε στην παραγωγή υποσυστημάτων πολύπλοκων οπλικών συστημάτων όπως σύγχρονα αεροσκάφη, σύγχρονα πολεμικά πλοία και σύγχρονα χερσαία συστήματα.
Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε π.χ. από το μηδέν δικό μας πυραυλικό σύστημα, αλλά μπορούμε να συμμετέχουμε (όπως το κάνουμε ήδη φυσικά) στην ανάπτυξη και παραγωγή υποσυστημάτων αυτών. Το ίδιο και με τις φρεγάτες / κορβέτες, και τα συστήματά τους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να αποφασίσουμε να αναπτύξουμε δικό μας εθνικό CMS. Αν μη τι άλλο, δεν έχει καν νόημα. Γιατί; Μα γιατί η ελληνική αγορά είναι απελπιστικά μικρή. Το ίδιο συμβαίνει για πολλά συστήματα.
Σημαίνει δηλαδή αυτό ότι πρέπει να τα παρατήσουμε; Όχι, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά πρέπει να έχουμε εφικτά οράματα, εφικτούς στόχους και κυρίως στόχους οι οποίοι θα είναι εμπορικά βιώσιμοι.
One of the four factories of Aselsan that was inaugurated last year.
Είναι πάντως φοβερό όλοι οι άλλοι να εκσυχρονιζουν τα block-30 και εμείς που θα αποσύρουμε και ραντάρ και υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά να μην το συζητάμε καν λες και μας περισσεύουν τα μαχητικά.