Οι συζητήσεις για την κήρυξη του τέλους του πολέμου με τη Βόρεια Κορέα θα κλείσουν σύντομα, δήλωσε ένας νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Ενοποίησης της χώρας, Λι Ιν-Γιουνγκ, έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ακαδημαϊκού συνεδρίου στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών Χανκούκ στη Σεούλ. Ο υπουργός Ενοποίησης είπε ότι η Σεούλ και η Ουάσιγκτον, “διεξήγαγαν εκτενείς και σοβαρές συζητήσεις” σχετικά με μια κοινή δήλωση για τον επίσημο τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι “φτάνει σε κάποιο βαθμό στο τέλος της”.
Ο Λι είπε ότι μια δήλωση για το τέλος του πολέμου “είναι μια λογική προσέγγιση” στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην κορεατική χερσόνησο.«Η Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους αφού καταβάλουν τον ανταγωνισμό και τις αντιπαραθέσεις τους χωρίς δραστικές αλλαγές στην κατάσταση».
«Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν η Βόρεια Κορέα θα ανταποκριθεί σε κάποιο βαθμό στις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ στο μέλλον», είπε.
Διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα διεξάγουν συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες για να τερματίσουν επίσημα τον πόλεμο της Κορέας του 1950-53. Ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή μιας συμφωνίας ανακωχής που σταμάτησε την άμεση σύγκρουση χωρίς τη μακροπρόθεσμη επίλυση με μια επίσημη συνθήκη ειρήνης. Η ανακωχή προοριζόταν να είναι μια προσωρινή συμφωνία. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, του οποίου η θητεία λήγει το επόμενο έτος, έθιξε το θέμα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Κάλεσε τους υπογράφοντες να «συγκεντρωθούν και να δηλώσουν ότι ο πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο έχει τελειώσει».
«Όταν τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Κορέας ενωθούν και κηρύξουν το τέλος του πολέμου, πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε μόνιμη πρόοδο στην αποπυρηνικοποίηση και να εγκαινιάζουμε μια εποχή πλήρους ειρήνης», είπε ο Μουν αναφερόμενος στις ΗΠΑ, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα. Πρώην αξιωματούχοι που επέβλεπαν τον ρόλο των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα εξέτασαν με προσοχή την πιθανότητα κήρυξης τέλους του πολέμου. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας αμφισβήτησαν ευρέως εάν η Πιονγιάνγκ θα άλλαζε την πορεία του πυρηνικού της προγράμματος και να αποκαταστήσει σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, μετά από μια συνθήκη ειρήνης.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα Χάρι Χάρις, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να χαλαρώσουν τις κυρώσεις ή να μειώσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μόνο και μόνο για να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».