Η ΕΕ έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες της για την υιοθέτηση μιας «Στρατηγικής Πυξίδας» ως μέρος των στόχων για την επίτευξη «αυτονομίας στην άμυνα» για την αντιμετώπιση των κρίσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει.
Ενώ η ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία με τα 27 μέλη της, δεν μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ όσον αφορά τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Η Γαλλία θεωρεί το ΝΑΤΟ δυσλειτουργικό, η Ρωσία διατηρεί εχθρική στάση και οι ΗΠΑ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση της Κίνας. Τα ανωτέρω, ώθησαν την ΕΕ να επεξεργαστεί συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για την άμυνά της.
Τον Ιούνιο του 2020, η ΕΕ άρχισε να εργάζεται για έναν επιχειρησιακό σχέδιο άμυνας με το όνομα «Strategic Compass» και αρχικά ασχολήθηκε με την ανάλυση απειλών.
Οι αποχωρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, η Γαλλία που παραγκωνίστηκε από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων με την Αυστραλία και μια «υβριδική» απειλή που προέρχεται από τη Λευκορωσία έστρεψαν για άλλη μια φορά την προσοχή της ΕΕ στη λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα.
Η Στρατηγική Πυξίδα που συντάχθηκε από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στοιχεία που στοχεύουν στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων, στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων, στη διασφάλιση της ικανότητας να αντιμετωπίσει κρίσεις και στην εταιρική σχέση με τρίτες χώρες.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του εγγράφου που σχεδιάζεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 είναι η «δύναμη ταχείας ανάπτυξης», που θα έχει στη διάθεσή του 5.000 στρατιωτικό προσωπικό και θα πλαισιώνεται από ναυτικές και εναέριες δυνάμεις.