Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου υπόστεγου υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (EAB) στο Σχηματάρι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και βουλευτών, καθώς και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Επιπλέον στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης καθώς και αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η κατασκευή εντάσσεται στα έργα αναβάθμισης της ΕΑΒ, υπό την ονομασία Προγράμματα Ασφαλείας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών (Security, Supply and Information, SSI), που εκτελούνται ως μέρος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο Viper, από την κατασκευάστρια Lockheed Martin.
Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Ιωάννης Κούτρας, αναφέροντας πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΑΒ είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από την τοποθέτηση της θεμέλιας πλάκας των εγκαταστάσεων, στις 4 Φεβρουαρίου 1977, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Στη συνέχεια ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που επέτρεψαν νέες προσλήψεις προσωπικού, την οριοθέτηση bonus παραγωγικότητας και επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Αναφερόμενος στο παραγωγικό σκέλος, τόνισε την εξέλιξη των προγραμμάτων αναβάθμισης των Viper και P3 Orion και εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας να εισέλθει στην παραγωγή drones και μικροδορυφόρων μέσω συνεργειών με ιδιώτες και ερευνητικά ιδρύματα, που ήδη είναι σε εξέλιξη.
Την σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένης Πλέσσας, εμβαθύνοντας στο πρόγραμμα SSI. Στο σύνολο του έχει 14 υποπρογράμματα, με το κάθε ένα και με αναπτυξιακό σκέλος. Συγκεκριμένα:
- Συμμετοχή στην κατασκευή δομικών τμημάτων για F-16 και C-130J ύψους 185 εκατ. δολαρίων. Ειδικά ανέφερε πως η συμμετοχή της ΕΑΒ στην κατασκευή των ατράκτων για κάθε C-130J που πουλιέται παγκοσμίως, φτάνει το 70%, ενώ σε κάθε πώληση F-16, το ουραίο τμήμα, ο αεραγωγός και μέρος της ατράκτου έχουν ελληνική σφραγίδα.
- Ενίσχυση υποδομών, 78 εκατ. δολάρια
- Εγκαταστάσεις συντήρησης, 13,5 εκατ. δολάρια
- Εγκατάσταση ανοδίωσης, 11,5 εκατ. δολάρια
- Στεγανοποίηση οροφών συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ.
- Νέα περίφραξη.
- Στέγαστρο παραγωγής.
- Προμήθεια εργαλείων, απαρτίων και τεχνική βοήθεια αναβάθμισης αεροσκαφών.
- Ανταλλακτικά C-130 συν επίγειος εξοπλισμός, 25 εκατ. δολάρια.
- Αγωγοί καυσίμου, 12 εκατ. δολάρια
- Νέα οχήματα κηροζίνης και αναβάθμιση της ασφάλειας στην αεροπορική βάση Ελευσίνας.
Έπειτα ακολούθησε η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Lockheed Martin Aeronautics, Greg M. Ulmer, ο οποίος έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ της εταιρείας και της χώρας μας, από το 1987 που υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία αγοράς F-16, μέχρι σήμερα που η Ελλάδα είναι στον προθάλαμο προμήθειας των F-35.
Το οικονομικό όφελος επιστροφών στη χώρα μας από την παραγόμενη προστιθέμενη αξία, έχει ξεπεράσει το 1 δις δολάρια, όπως ανέφερε, ενώ το πρόγραμμα Viper, έχει ήδη αποφέρει αναθέσεις προγραμμάτων ύψους 210 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει την επίσης σημαντική αναβάθμιση των F-16 Block 50, όπως και την εγκατάσταση υποδομών μακροσκοπικού ελέγχου στην ΕΑΒ. Συνοψίζοντας, είπε πως όλα αυτά που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων πελατών.
Τελευταίος έλαβε το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας, που ανέφερε πως με τις προσλήψεις που έχουν γίνει την περίοδο 2021-2022, ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΑΒ έχει ανέλθει στους 2.000 από 1.300. Θεσπίστηκε bonus παραγωγικότητας ως επιπλέον κίνητρο, ενώ επέστρεψε η εταιρεία σε κερδοφόρα τροχιά, έπειτα από πολλά έτη. Έκλεισε την τοποθέτησή του με ένα σημαντικό νέο, την ολοκλήρωση του νέου εκπαιδευτικού κέντρου 10.000 τ.μ. το Σεπτέμβριο του 2023, για σπουδαστές από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.
Αν και τα πλέον σημαντικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, έχουν ήδη γραφτεί σε προηγούμενο άρθρο, εντούτοις υπάρχουν μερικά σημεία που αξίζουν προσοχής:
- Το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των Viper, ενώ έχει προγραμματιστεί και η αναβάθμιση των F-16 Blk. 50.
- Το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις των Rafale.
- Τα F-35 θα αποτελούν μία μοίρα (τουλάχιστον αρχικά). Η Τουρκία θα ασθμαίνει στο μεσοδιάστημα μπας και καταφέρει να εκσυγχρονίσει τα δικά της F-16, αν το μπορέσει, όπως χαρακτηριστικά είπε.
- Τα P3 Orion έχουν περάσει από σαράντα κύματα.
- Drones και μικροδορυφόροι θα είναι αντικείμενο παραγωγής της ΕΑΒ. Ξεκινά η ανάπτυξη του Drone ”Γρύπας”.
- Όσο για τον ”Αρχύτα” θα είναι στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους.
- Θα εκσυγχρονιστούν τα πυραυλικά συστήματα του Ε.Σ.
- Επετεύχθη η διάσωση των ναυπηγείων.
- Η Γαλλία, το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου θα συνεργαστούν με την ΕΑΒ.
- Αν και έγινε αναφορά στην αγορά φρεγατών, εντούτοις δεν ειπώθηκε κάτι, ούτε για το πρόγραμμα κορβετών, ούτε για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Το κλείσιμο των εγκαινίων επισφράγισε η παράδοση του 5ου Viper και η εντυπωσιακή του απογείωση με κατεύθυνση προς Σούδα, ώστε να ενταχθεί άμεσα στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.