Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα της «παράλογης» σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Οι προσπάθειες με στόχο να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να αποδοθούν οι ευθύνες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου οφείλουν να ενταθούν και να προχωρήσουν βαθύτερα», ζήτησε ο Τουρκ σε δήλωση που έκανε με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Όμως «είναι εξίσου σημαντικό να μπορέσουν τα θύματα να λάβουν αποζημιώσεις και αρωγή (…), χωρίς να πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα τυπικών δικαστικών διαδικασιών», πρόσθεσε.
Ο Τουρκ είχε μεταβεί ο ίδιος το Δεκέμβριο στην Ουκρανία, όπου διαπίστωσε «τα βάσανα που προκλήθηκαν στον πληθυσμό».
«Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι αφόρητος», δήλωσε. «Εκφράζω τη λύπη μου για το τρομερό ανθρώπινο κόστος αυτής της παράλογης σύγκρουσης», επέμεινε ζητώντας να σταματήσει «τώρα».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και περίπου 14 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Τουλάχιστον 8.006 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 13.287 έχουν τραυματισθεί στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Δεν πρόκειται πάντως παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί από τον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά συνεπώς ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι υψηλότερος.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία Ματίλντα Μπόγκνερ, «χιλιάδες άλλοι» έχουν σκοτωθεί.
Στη δήλωσή του, ο Τουρκ υπογράμμισε πως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να μεταβούν στα αντιαεροπορικά καταφύγια.
«Οι περισσότεροι από αυτούς που παρέμειναν στις ζώνες που πλήττονται από τη σύγκρουση είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι συχνά απρόθυμοι ή δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν», πρόσθεσε.