Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, το Παρίσι αποφάσισε να αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με το Μάλι.
Η Γαλλία “αποφάσισε να αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του Μάλι”, μετά το πρόσφατο πραξικόπημα της 24ης Μαΐου και “εν αναμονή εγγυήσεων” σχετικά με την επιστροφή πολιτών στην εξουσία, ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις 24 Μαΐου, ο στρατός του Μάλι συνέλαβε τον πρόεδρο, πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της προσωρινής κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας μετά από ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Η πολιτική αστάθεια και οι στρατιωτικές μάχες περιπλέκουν τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων και των γειτονικών χωρών να υποστηρίξουν το φτωχό έθνος, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανασφάλεια.
Υπενθυμίζουμε πως η ενδεχόμενη αποστολή δυνάμεων στο Μάλι εξετάζεται από την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Επισημαίνεται πως η συνδρομή της Ελλάδας προς τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, δια συνεισφοράς στην πολυεθνική CJSOTF (Combat Joint Special Operations Task Force, με την επωνυμία Takuba), έχει ζητηθεί διμερώς από το Μάλι, με επίσημο αίτημα του Προέδρου Bah N’DAW. Η ανταπόκριση στο αίτημα αυτό και η ενδεχόμενη συμμετοχή στην Takuba τελεί υπό εξέταση, λαμβάνοντας δεόντως υπ’ όψιν τις ανωτέρω εκτιθέμενες παραμέτρους και τα συμφέροντα της χώρας μας. Το ενδεχόμενο αυτό συζητείται ως εικός με τη Γαλλία, η οποία ασκεί την διοίκηση της Takuba“.
Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και το γεγονός πως ο Bah Ndaw δεν είναι πλέον πρόεδρος του Μάλι, η περίπτωση ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στην αφρικανική χώρα, θα πρέπει λογικά να εξεταστεί σε νέα βάση. Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική αναστολή των κοινών επιχειρήσεων με το Μάλι (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν οι Γάλλοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν), μοιάζει να περιπλέκει την κατάσταση.