Σε ένα απόσπασμα βίντεο ο αμερικανικός στρατός εμφάνισε ένα εκτοξευτή πυραύλων 12 μέτρων με σωλήνες εκτόξευσης νέου τύπου υπερ-υπερηχητικών (hypersonic) πυραύλων.
Χρησιμοποιώντας εικονική πραγματικότητα, στρατιώτες από το Fort Sill στην Οκλαχόμα μπόρεσαν να “δουν” πως θα μοιάζει το πρωτότυπο του νέου εκτοξευτή του Υπερ-Υπερηχητικού Πυραύλου Μακράς Ακτίνας (Long Range Hypersonic Weapon – LRHW), να “περπατήσουν” γύρω του, να το “αγγίξουν” και να πάρουν μια ιδέα των δυνατοτήτων του.
Αν και τα υπερ-υπερηχητικά όπλα θεωρούνται συστήματα φουτουριστικά και περίπλοκης τεχνολογίας, τα στοιχεία που συνελέγησαν από την έρευνα επικεντρώνονταν περισσότερο σε χαμηλής τεχνολογίας στοιχεία που όμως είναι σημαντικά από την εμπειρία των πεδίων των μαχών, όπως η θέση και πρόσβαση στη γενήτρια του συστήματος, πρόσθετος εξοπλισμός που δεν είναι απαραίτητος σε κάθε αποστολή και δύναται να αφαιρεθεί για να εξοικονομηθεί βάρος, η θέση και διαδρομή της εξάτμισης και η τοποθέτηση προφυλακτικών ποδιών.
Οι γνώμες και τα σχόλια των στρατιωτών θα βοηθήσουν πολύ όχι μόνο στη σωστή οργάνωση και σχεδιασμό του πρωτοτύπου αλλά και στη διόρθωση των νηπιακών του προβλημάτων μόλις κατασκευαστεί. Το σύστημα ως έχει αποτελείται από ένα όχημα φορέα, ανυψωτικό, εκτοξευτή (Transporter Erector Launcher – TEL) κι ένα κέντρο επιχειρήσεων πυροβολαρχίας (Battery Operations Center – BOC). Και τα δύο οχήματα-φορείς θα παρθούν από οχήματα που ήδη υπηρετούν με τις ΕΔ των ΗΠΑ και θα τροποποιηθούν κατάλληλα. Το Γραφείο Ικανοτήτων και Τεχνολογιών του Στρατού (RCCTO) που είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη του συστήματος πρέπει να παρουσιάσει το πρωτότυπο του LRHW όχι αργότερα από το 2023.
Το LRHW θα εισαγάγει έναν πύραυλο νέου τύπου, εξαιρετικής ταχύτητας, μεγάλης ευκινησίας και πολύ μεγάλου βεληνεκούς που θα εκτοξεύονται από χερσαίες πλατφόρμες. Το στενό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων αφήνει πολύ λίγο χρόνο στις νέες τεχνολογίες να ωριμάσουν και να δοκιμαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαρκής επαφή του προσωπικού με το σύστημα και τις ικανότητές του μέσω της εικονικής πραγματικότητος θα σώσει πολύτιμα μαθήματα και διορθωτικά σημεία επιτρέποντας στην ομάδα ανάπτυξης να ολοκληρώσει ταχύτερα τις διαδικασίες.
Πηγή: Defence-blog.com