12.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΣύγκρουση Δένδια-Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία για τα 12 μίλια και το casus...

Σύγκρουση Δένδια-Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία για τα 12 μίλια και το casus belli

- Advertisement -

Τους προκλητικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο, καθώς και για το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο που του διατύπωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία σε ερώτηση που του απηύθυνε μετά το πέρας της ομιλίας του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, αποδόμησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Απαντώντας στον Τούρκο πρέσβη, είπε ότι «λέτε ανοιχτά σε ένα κοινό και πιθανότατα, επίσης στο Διαδίκτυο, ότι “να απειλείς με πόλεμο οποιαδήποτε χώρα είναι νόμιμο”» και προσέθεσε παράλληλα πως η Τουρκία έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας. «Δεν είναι ακριβώς αυτό το casus belli που απαγορεύεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ» διερωτήθηκε.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «ακόμη οι ΗΠΑ που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμβουλεύουν όλες τις χώρες του κόσμου να προσχωρήσουν στην UNCLOS. Και εδώ έρχεται η Τουρκία που λέει “επειδή δεν προσχώρησα στην UNCLOS, εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να την εφαρμόσετε. Και αν την εφαρμόσετε, αυτό είναι απειλή πολέμου εναντίον σας, και αυτό είναι αυτό, γιατί αυτό θέλω».

Εξίσου διερωτήθηκε «είναι αυτή η λογική συμπεριφορά για ένα κράτος στον 21ο αιώνα; Είναι πραγματικά μια πρόσκληση για διάλογο; Ή μήπως είναι μια ευθεία απειλή – και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χειρότερες λέξεις από μια απλή απειλή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε εκ νέου πως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να επιλυθεί με μία προϋπόθεση: η Τουρκία να έρθει στον 21ο αιώνα. Εάν η Τουρκία παραμείνει στον 19ο αιώνα, εάν η Τουρκία παραμείνει με τον τρόπο που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διευθετούσε τις υποθέσεις έχοντας τις αρμάδες γύρω από τη Μεσόγειο, τότε αυτό είναι μη επιτρεπτό, ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να αλλάξει τους τρόπους και την αντίληψή της, γιατί αυτό είναι προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας. Εκτίμησε, επιπροσθέτως, πως θα υπήρχε τεράστια δυναμική αν το ζήτημα επιλυόταν.

Απαντώντας επίσης στον ισχυρισμό που διατύπωσε ο Τούρκος πρέσβης ότι το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο ήταν αντίδραση σε κάτι, ο Νίκος Δένδιας διερωτήθηκε: Τι ήταν αυτό το κάτι που δεν μας αποκαλύφθηκε και υπογράμμισε πως κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να το υπερασπιστεί σε νομική βάση.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

33 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thatcherite

Σωστά απάντησε ο Δένδιας.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του Νορβηγού ακαδημαϊκού του διεθνούς δικαίου που υπενθύμισε κάτι που είναι προφανές σε όποιον διάβασε την UNCLOS: ότι μέρος της UNCLOS είναι ότι το delimitation δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία καθορισμού ίσων απόστάσεων. Ο Νορβηγός όπως και άλλοι Νορβηγοί συνομιλητές σωστά υπενθύμισαν ότι μέρος της UNCLOS είναι οι υποκειμενικές έννοιες όπως equity, και κατευθυνε το ακροατήριο στο ότι η ερμηνεία του equity στην πράξη εναπόκειται στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια, όπω προβλέπει η UNCLOS. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα των νήσων της Μάγχης.

Δεν υπήρξε ποτέ παράδειγμα που διαιτητικό δικαστήριο αγνόησε θέματα equity σε delimitation.

Ο Νορβηγός κατέληξε υπενθυμίζοντας τον Δένδια ότι η τελική απόφαση ενός διαιτητικού διακστηρίου θα δυσαρεστήσει και την Τουρκική αλλά και την Ελληνική πλευρά.

Ο Δένδιας, που καλά έκανε και δεν γελειοποίησε τον ρόλο του. Αποδέχτηκε ότι η συζήτηση με βάση την UNCLOS θα καταλήξει σε διαιτητικό δικαστήριο και καθώς γνωρίζει ότι η UNCLOS από μόνη της δεν ορίζει το delimitation το δικαστήριο θα κρίνει και άλλες παραμέτρους (equity).

Για όσους φαντάζονται AOZ Καστελλόριζου που να εφάπτεται με αυτήν της Κύπρου η χθεσινή συζήτηση θα ήταν ένα κρύο ντους. (Εννοείται ότι άλλο το τι διεκδικεί κανείς και άλλο το τι πιστεύει ότι θα πετύχει, αναφέρομαι στο δεύτερο φυσικά, σε αυτούς που θα απαγοητευτούν και μετά θα φωνάζουν για ενδοτικότητα και προδοσίες).

Όσων αφορά τις νήσους της Μάγχης; Λόγω της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου η Βρετανία έχει ΑΟΖ ίση με τα χωρικά ύδατα, ούτε ένα μέτρο παραπάνω λόγω Equity…

Apostolis

Αγαπητέ κε Δενδια ότι και να τους λέτε μυαλό δεν βάζουν.Δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση ακόμα και ο Ερντογαν να φύγει.Θυμιζω ότι η κεμαλικη αντιπολίτευση τον κατηγορεί γιατί δεν κάνει κάτι για τα 17 νησιά που όπως λένε έχει καταλάβει η Ελλάδα.Η διπλωματία στα ελληνοτουρκικα μας έχει τελειώσει και το μόνο που μας μένει και πρέπει να το καταλάβουν όλοι από την Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο Έλληνα είναι το “si vis pacem para bellum”. Πρέπει να κινητοποιηθουμε όλοι και γρήγορα. Ναι μεν έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας αλλά κατ’εμε προχωράει πολύ αργά.Ακομα και για τις περιβόητες τορπίλες ένα πρόγραμμα μόλις 110 εκ σε σχέση με τα δις των αεροσκαφών και των πλοίων μας πήρε 2,5 χρόνια για να περάσει από την βουλή.Υπαρχουν σωρεία προγραμμάτων μικρού κόστους σε σχέση με τα δις των φρεγατών και των rafale που περιμένουν να υλοποιηθούν.Πλεον η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι μαραθώνιος αλλά έχει μετατραπεί σε σπριντ. Αυτή πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του στρατού μας.Το μόνο που καταλαβαίνουν οι Τούρκοι διαχρονικά.Δεν είναι και πότε δεν πρόκειται να γίνουν σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα. Είναι αρπακτικά και τίποτα άλλο.

jos68

Ο Δένδιας είναι με διαφορά ο πιο δραστήριος και αποτελεσματικός υπουργός εξωτερικών τις τελευταίες δεκαετιες.

komninos79

Πάντως το “πως τον πετσόκοψες έτσι” εδώ κολλάει για τον Δένδια… απλά μπράβο.

dimitrisx

Θα πρέπει να βάλουμε την δική μας ατζέντα στις συζητήσεις με την Τουρκία, και δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι το καθεστώς των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, τις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (γεγονότα του ’55), υπάρχει και μια δικαστική απόφαση αν δεν κάνω λάθος μιας Ελληνίδας που δικαιώθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε αγγλικό δικαστήριο, δεν θυμάμαι. Να βάλουμε το θέμα με το καθεστώς των στενών, το θέμα της Κύπρου, το θέμα της φυλάκισης του Οτσαλάν και Ντερμιτας. Να επιστραφεί η Αγία Σοφιά στο πατριαρχείο, και εν σύνολό η περιουσία του, και αναγνώριση της οικουμενικότητας του, να ανοίξει η πατριαρχική σχολή της Χάλκης. Αναγνώριση των μειονοτήτων που υπάρχουν στο έδαφός της. Να γίνουν μαζικές αγωγές από τους απογόνους των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης για τα γεγονότα του ’55 και όχι μόνο στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης με την συνδρομή του ελληνικού κράτους. Τώρα που η Ελλάδα θα γίνει μη μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας είναι ευκαιρία να μπουν αυτά τα θέματα. Ένα λάθος που κάναμε ήταν η αποδοχή της τοποθέτησης τούρκου προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ Βολκαν Μποζκιρ, Τούρκος διπλωμάτης του Ερντογανικού ΑΚΠ και παλαιότερα σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Οζάλ και Ντεμιρέλ. Ήταν αυτός που ως πρόεδρος του της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να εγκριθεί/επικυρωθεί το τουρκολιβυκο μνημόνιο. Μια άλλη αστοχια ήταν ότι δεν αποτρέψαμε τον διορισμό στην υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις navtex όπου και εκεί θα βρούμε χωμενους Τούρκους. Όπου μας βρουν οι Τούρκοι και στην παραμικρή λεπτομέρεια μα χτυπούν. Αυτά δεν τα βλέπουν οι ελληνικές υπηρεσίες; Θα πρέπει να τα βλέπει και να τα ελέγχει όλα ο εκάστοτε υπουργός;

IliasSkaltsas

Ένας εξαιρετικότατος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μια επιπλέον επιτυχία. Η στάση του σώματος, ο λόγος και τα επιχειρήματα εξαιρετικά!!!

kostaskarozos

Στα λόγια πάντα οι πολιτικοί μας ήταν καλοί

CharlieBravo

Εκτός από τα σχετικά με την UNCLOS εγώ κρατάω τη ρητή δήλωση ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εξορύξει υδρογονάνθρακες (33:10). Απλά αυτό δε θα έλυνε το πρόβλημα με την Τουρκία καθώς αυτή δεν έχει τέτοιες οικολογικές ανησυχίες…

Andreas

Μην ξεχνάμε. Δεν είναι μια ζώνη. έχουμε τα χωρικά ύδατα που τα έχουν και τα νησιά και μπορούν να φθάνουν μέχρι 12νμ, ( όπου δεν υπάρχει χώρος, μέση γραμμή), συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οι δύο τελευταίες δεν έχουν συγκεκριμένο τρόπο οριοθέτησης. Η μέση γραμμή είναι μεθοδολογικό εργαλείο του Δικαστηρίου. Μετά από την χάραξη της μέσης γραμμής ακολουθεί έλεγχος για το αν προκύπτει δίκαιο αποτέλεσμα και το δικαστήριο μετατοπίζει ανάλογα την γραμμή οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Σε καμία περίπτωση ζώνη όπως η ΑΟΖ δεν υπερισχύει του δικαιώματος των χωρικών υδάτων. Συνεπώς, στο Αιγαίο με 12νμ η αξίωση της τουρκίας για ΑΟΖ δεν είναι λυσιτελής ενώ σε εμάς περίπου περιττή. Είναι γεγονός ότι για τα νησιά μόνη σίγουρη ζώνη είναι τα χωρικά ύδατα. Από κει και πέρα, μπορεί να έχουν κάποια ΑΟΖ ( δηλαδή από πλήρη έως καθόλου) και η ΑΟΖ να είναι διαφορετική ανάλογα με την κατεύθυνση. Μεγάλη ΑΟΖ στα δυτικά, μικρή στα ανατολικά για παράδειγμα. Σε ένα χώρο όπως το Αιγαίο με πολλά νησιά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα το δει το Δικαστήριο. Όμως, σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο τονίζει ότι δεν διορθώνει την γεωγραφία.

Mr. Slappy

Το έχω συζητήσει στο παρελθόν με έναν φίλο μου που είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στη ναυτιλία. Αναφέρει ότι είναι γνωστό ότι στη διαιτησία η Ελλάδα θα έχανε το επιχείρημα της ΕΟΚ Καστελόριζου. Αναφέρει μια παρόμοια περίπτωση από το Μπαγκλαντές. Το ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησής του δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω! Αντίθετα, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα παραπέμψει ποτέ την υπόθεση στα δικαστήρια, παρόλο που θα κέρδιζε. Πρώτα ακόμη και η παρουσίαση της υπόθεσης σημαίνει ότι θα ακολουθούσαν την απόφαση της UNCLOS. Αυτό θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση της ΕΟΚ έθεσαν, κυρίως τη Λιβύη. Θα ακυρώσει επίσης την αντίρρησή τους για το όριο των 12 μιλίων. Με άλλα λόγια κερδίζουν λίγο στο Καστιλόριζο αλλά χάνουν όλα τα άλλα.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ποιο είναι το “σχέδιο Τραμπ” για την Ουκρανία; Υπάρχει καν σχέδιο;

Μια από τις πιο επαναλαμβανόμενες ατάκες-υποσχέσεις στην προεκλογική εκστρατεία του Ντοναλντ Τραμπ το 2024, ήταν εκείνη για το ότι θα "έληγε τον πόλεμο στην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Fiber Optic Drones, τα έφερε στο πόλεμο η Ρωσία, οι Ουκρανοί...

9
Η χρήση καμικάζι drones με οπτικές ίνες από τη Ρωσία, έχει αποδειχθεί ως μια σημαντική καινοτομία στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς επιτρέπουν την αδιάλειπτη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου 1979: “Ερυθρός εναντίον Ερυθρού”, η Κίνα...

9
Με αφορμή την εισβολή του Βιετνάμ στην Καμπότζη το 1978 και τη διάλυση του εκεί υποστηριζόμενου από το Πεκίνο καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Fiber Optic Drones, τα έφερε στο πόλεμο η Ρωσία, οι Ουκρανοί πήραν το μάθημα και ακολουθούν

Η χρήση καμικάζι drones με οπτικές ίνες από τη Ρωσία, έχει αποδειχθεί ως μια σημαντική καινοτομία στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς επιτρέπουν την αδιάλειπτη...

Επίσκεψη Ν. Δένδια στη φρεγάτα ΥΔΡΑ – είμαστε ναυτική δύναμη, έχουμε λόγο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τη Δευτέρα σε λιμένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση...

Καταστροφές ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, μεταξύ τους και S-350

Στις 15 Φεβρουαρίου οι Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από πολλαπλά χτυπήματα σε μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής ασπίδας. Συγκεκριμένα με καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M2,...