Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ Σεργκέι Σόιγκου και του Τούρκου ΥΠΑΜ Χαλούσι Ακάρ ο οποίος συνοδευόταν από τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), Χακάν Φιντάν. Επίσης συναντήθηκαν ο οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών (Λαβρόφ-Τσαβούσογλου) και όλοι μαζί στη συνέχεια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Το κλίμα των συναντήσεων ήταν φιλικό και αυτό που αφέθηκε να εννοηθεί είναι πως οι δυο πλευρές τα “βρήκαν” στο θέμα της βορειοδυτική συριακής επαρχίας (Κυβερνείου) της Ιντλίμπ, στην οποία η Τουρκία έχει εδώ και αρκετούς μήνες εγκαταστήσει φυλάκια.
Τι δουλειά έχει ο Τουρκικός Στρατός στο Ιντλίμπ της Συρίας; (βίντεο)
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν το περασμένο Μάρτιο στην Αστάνα και κατόπιν στην Άγκυρα στις αρχές Απριλίου, να συνεργαστούν για τη δημιουργία ζωνών «αποκλιμάκωσης» των συγκρούσεων. Στη πραγματικότητα ωστόσο, πρόκειται για μια απόπειρα «νομιμοποίησης» της παρουσίας τους στη Συρία και καλύτερου συντονισμού των μεταξύ τους επιθετικών επιχειρήσεων. Η Τουρκία έχει ήδη στήσει φυλάκια στην Ιντλίμπ και σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο στη παρουσία της στη περιοχή, αναλαμβάνοντας το ρόλο μιας από τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» για το τι μέλλει γεννέσθαι στη Συρία.
Παρά τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, επί της ουσίας δεν ανακοινώθηκε κάποιος “οδικός χάρτης” για το μέλλον της Ιντλίμπ, πέρα από την ανάγκη εξουδετέρωσης των τρομοκρατικών στοιχείων της Hayat Tahrir ash-Sham (γνωστή και ως al-Nusra), που απομένουν στη περιοχή. Πιθανότατα, το ζήτημα θα διευθετηθεί οριστικά στην επερχόμενη συνάντηση της Τεχεράνης, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν που σχεδιαζεται να λάβει χώρα τη πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Όλοι οι ανωτέρω όμως, ίσως έχουν συμφωνήσει σε ένα λεπτό θέμα, δίχως τον “ξενοδόχο” που στη προκειμένη περίπτωση είναι ο Άσαντ. Ο Σύρος πρόεδρος, έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις, πως ο επόμενος στόχος του είναι η ανακατάληψη της Ιντλίμπ. Αν και ο Άσαντ είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και του Ιράν, παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο θα καμφθεί το θέλημά του. Η Τουρκία έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως μια στρατιωτική επιχείρηση του Άσαντ στη περιοχή για την εκκαθάριση τουλάχιστον 70.000 αντικαθεστωτικών (ανάμεσά τους και μετριοπαθείς) θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Ο Άσαντ ωστόσο, έχει εκκαθαρίσει μεγάλο μέρος του νοτίου της χώρας του και όπως ο ίδιος δήλωσε πριν λίγες ημέρες, η Ιντλίμπ είναι ο επόμενος σημαντικός στόχος.
Εφόσον Τουρκία και Συρία επιμείνουν στις φιλοδοξίες τους, το επόμενο λογικό σενάριο είναι η εμπλοκή και των δυο σε έναν παρατεταμένο πόλεμο στα βορειοανατολικά της χώρας, εξέλιξη που σίγουρα δεν επιθυμούν Ρωσία και Ιράν που διατηρούν κάτι παραπάνω από φιλικές σχέσεις και με τις δυο πλευρές.
Επομένως οι Ρώσοι, ως η ισχυρότερη δύναμη μεταξύ των υπολοίπων, έχουν στα χέρια τους ένα “σταυρόλεξο” για δυνατούς λύτες. Η διαχείριση της Ιντλίμπ (που ίσως αποτελεί διακαή πόθο του Ερντογάν για προσάρτηση), θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα δυσαρεστήσει τον Άσαντ. Στη τελική φυσικά, ο Άσαντ θα κάνει ότι του πουν οι Ρώσοι, διότι παρά το γεγονός πως έχει πάρει το πάνω χέρι στη Συρία, δίχως αυτούς δεν έχει τη παραμικρή ελπίδα.
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Ιντλίμπ θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες το προσεχές διάστημα.