Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση του διορισμού της νέας διοίκησης της ΕΑΒ από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, διεξάγεται –με διάφορους τρόπους– ένας «ανταρτοπόλεμος», με στόχο προφανή. Ανάμεσα στα πολλά που έχουν κυκλοφορήσει, κάποιοι αμφισβήτησαν ακόμη και τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ, Αλέξανδρο Διακόπουλο, ως δήθεν «άσχετο» περί τα αεροπορικά, διότι προέρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).
Η κριτική, βέβαια, πέρα από κακοπροαίρετη, μια και το νέο Δ.Σ. ανέλαβε πριν από λίγα 24ωρα, είναι και πρόχειρη. Παραβλέπουν όλοι όσοι βυσσοδομούν ότι ο κ. Διακόπουλος έχει διατελέσει διοικητής της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού και στη συνέχεια διοικητής Ελικοπτέρων Ναυτικού (νυν Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού – ΔΑΝ), είναι δηλαδή εμπειρικός γνώστης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της δυσλειτουργίας της ΕΑΒ.
Σύγκρουση στην ΕΑΒ
Πηγές μου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι η κριτική αυτή αντικατοπτρίζει την ανησυχία που εμφωλεύει στις καρδιές αρκετών, διότι ένας από τους κύριους στόχους του νέου Δ.Σ. είναι η εξυγίανση της ΕΑΒ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της επιχείρησης και όχι η πλασματική, όπως αυτή που προέκυπτε από τα στοιχεία περί κερδοφορίας, τα οποία δεν υποστηρίζονταν από την πραγματικότητα.
Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Δένδιας τόνισε την ημέρα διορισμού ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΑΒ «καλείται να εξυγιάνει τα οικονομικά της, να ανατάξει την επιχείρηση, να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, με σεβασμό πάντοτε στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων». Υπενθύμιζαν οι πηγές μου ότι το Δ.Σ. δεν έχει επιλεγεί τυχαία, γι’ αυτό άλλωστε και θέση αντιπροέδρου έχει η πρόεδρος επί τιμή του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Κάτι μου λέει ότι τα πράγματα θα ζορίσουν και άλλο, όσο η νέα διοίκηση αναζητεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα της επιχείρησης.
Φρέντι Μπελέρης
Η πολύμηνη περιπέτεια του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη δεν τελειώνει. Αφού απορρίφθηκε και η έφεση για το αίτημά του να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, προσδιορίστηκε και η επόμενη συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται, συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου. Τότε, αναμένεται να γίνει και η αγόρευση του εισαγγελέα.
Στα αλβανικά ΜΜΕ φιλοξενούνται δηλώσεις του Γκενί Γκιζάρι, συνηγόρου του κ. Μπελέρη, ο οποίος επανέλαβε ότι κάθε τι που κατατίθεται από την υπεράσπιση δεν γίνεται δεκτό, εξέλιξη που πιστοποιεί, όπως λέει, ότι το δικαστήριο απλώς επιθυμεί να τιμωρήσει τον κ. Μπελέρη σε μια διαδικασία την οποία χαρακτηρίζει παράτυπη. Και σε αυτές τις τελευταίες δικαστικές συνεδριάσεις ήταν παρούσα η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση, προκειμένου να φανεί ότι για την Αθήνα η υπόθεση Μπελέρη παραμένει σημαντική.
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και παρατηρητές, εντός και εκτός Αλβανίας, εκτιμούν πως οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δικαιώνουν όλους όσοι τελευταία διέκριναν στα σχέδια της κυβέρνησης του Εντι Ράμα το γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης Μπελέρη με καταδίκη του από το δικαστήριο, έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου και εν συνεχεία επανάληψη των εκλογών μόνο στη Χειμάρρα, με σκοπό να αναδειχθεί εκεί πρόσωπο της αρεσκείας του Αλβανού πρωθυπουργού.
Η συνέχεια στην Καθημερινή