Από τα καλά νέα της εποχής είναι η προσπάθεια της ελληνικής εταιρίας HTR (Hellenic Technology of Robotics) σε έρευνα και κατασκευή ρομποτικών οχημάτων (rover) για αποστολές πλανητικής εξερεύνησης, με χρήση ηλιακής ενέργειας.
Στις αποστολές αυτές των επόμενων χρόνων, τα rover θα πρέπει να κινούνται με ταχύτητες αρκετών χιλιομέτρων την ώρα (σε σύγκριση με τα πολύ πιο αργά rover, ταχύτητας εκατό μέτρων/ώρα, που εξερευνούν σήμερα τον πλανήτη Άρη). Επίσης τα μελλοντικά rover θα πρέπει να μπορούν μεταφέρουν μεγάλο ωφέλιμο φορτίο. Η ελληνική HTR έχει να προσφέρει σε αυτή την εξέλιξη τους εξαιρετικά αποδοτικούς, εξ ολοκλήρου μεταλλικούς εύκαμπτους τροχούς που έχει σχεδιάσει και πατεντάρει, μια δημιουργία μετά από πρόσφατη σύμβαση της με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Οι τροχοί της HTR έχουν επίσης δοκιμαστεί από την αμερικανική εταιρία Astrobotic και κρίθηκαν κατάλληλοι για τις αποστολές Cube Rover στη Σελήνη. Η HTR έχει εξασφαλίσει από την Astrobotic την παραγγελία δεκάδων τέτοιων τροχών για αυτές τις αποστολές που θα γίνουν την περίοδο 2024 – 2028. Η πρώτη μάλιστα αποστολή θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τροχοί της ΗΤR θα είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό αντικείμενο που θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης στην ιστορία της ανθρωπότητας.
H HTR διεξάγει αυτή την περίοδο δοκιμές μεγάλης κλίμακας με το ηλιακά κινούμενο rover της. Το οποίο είναι μάλιστα εφοδιασμένο με ενεργή ανάρτηση σε κάθε τροχό/πόδι, με στόχο τη διερεύνηση της ενέργειας που καταναλώνεται και της πρόσφυσης των τροχών, υπό διάφορες συνθήκες εδάφους, σε ποικιλία φορτίων και ταχυτήτων. Το αποτέλεσμα αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση κρίσιμων παραμέτρων, που επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς σε διάφορα εδάφη, σε Γήινη, καθώς και σε Σεληνιακή επιφάνεια.