Το πλοίο αποτελούσε πειραματική ναυπήγηση για μια νέα γενιά πολεμικών με σκοπό να διατηρήσει η Βρετανία την υπεροχή στη θαλάσσια ισχύ έναντι των άλλων ναυτικών δυνάμεων και ιδίως των Γερμανών, που με την ανάληψη της εξουσίας από τον φιλόδοξο Κάιζερ Γουλιέλμο τον ΙI είχαν επιδοθεί σε μια μεγάλη ναυπηγική προσπάθεια για έναν στόλο ανοιχτών θαλασσών.
Δημιούργημα του ναυάρχου Sir John “Jacky” Fisher, πρώτου λόρδου του βρετανικού ναυαρχείου, το HMS Dreadnought ορίστηκε να είναι ένα θωρηκτό με κύριο οπλισμό αποτελούμενο αποκλειστικά από ένα ισχυρό διαμέτρημα. Μέχρι τότε, τα θωρηκτά ναυπηγούντο ως “πλωτές πυροβολαρχίες”, με δύο συνήθως πύργους βαρέων πυροβόλων και μετά μια σειρά από ελαφρύτερα πυροβόλα μικρότερων διαμετρημάτων. Άποψη των παλιότερων σχεδιαστών ήταν να εισέρχονται οι πυροβολαρχίες των πλοίων σταδιακά στη μάχη, ανοίγοντας με τα 4 βαρέα πυροβόλα (2 πύργοι x 2 πυροβόλα) πυρ από μεγάλες αποστάσεις και κλιμακωτά, καθώς ο στόχος εισερχόταν στο πεδίο βολής των μικρότερων πυροβόλων, θα δεχόταν ένα όλο και πυκνότερο φράγμα πυρός.
Ο Fisher έχοντας σταδιοδρομήσει στο Βασιλικό Ναυτικό από την ηλικία των 13, επιθυμούσε να κάνει ένα πλοίο που θα ξεπερνούσε όλα τα υπάρχοντα και όρισε μια επιτροπή που θα επέβλεπε τη σχεδίασή του. Το HMS Dreadnought εξοπλίστηκε με 5 δίδυμους πύργους πυροβόλων των 12 in. και άλλα 27 των 3 in. για άμυνα. Ήταν το καλύτερα θωρακισμένο πλοίο που καθελκύστηκε και το πρώτο που ενσωμάτωνε τεχνολογία υπετροφοδοτούμενων κινητήρων ατμού, που του χάριζαν ταχύτητα 21 κόμβων.
Το ισχυρό πολεμικό μπορούσε να ξεπεράσει και να καταβάλει οποιοδήποτε άλλο πλοίο της εποχής του. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το σεβασμό όλων με τις επιδόσεις του, έγινε πηγή ανησυχίας που πυροδότησε μια κούρσα εξοπλισμών που έληξε με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι σωστό, βέβαια, να σημειώσουμε πως το HMS Dreadnought δεν ήταν η αιτία του “πυρετού των Dreadnoughts” αλλά μάλλον η αφορμή για την έκρηξή του αφού χρόνια καχυποψίας, ζήλειας και ανταγωνισμού έψαχναν τρόπο να εκφραστούν. Στα επόμενα χρόνια, από το 1906 ως το 1918, όλες οι χώρες με ναυπηγική βιομηχανία θα επιδοθούν σε μια κούρσα για ισχυρότερα, ταχύτερα και με μεγαλύτερη αντοχή πλοία.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου 1906: Καθελκύζεται το HMS Dreadnought ο “χρυσούς κανών” στην εποχή των θωρηκτών
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
0 Comments
Ακούστε μας
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
ΑΝΑΛΥΣΗ: UH-60M CSAR/SAR για την Πολεμική μας Αεροπορία, μια ματιά στα...
Κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, είναι η ενημέρωση της DSCA προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για το ενδεχόμενο πώλησης ελικοπτέρων...
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023
Αγορά 3.99€- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Νοεμβρίου/6 Δεκεμβρίου 1845: Εγκαίνια του Ναυτικού Σχολείου,...
Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», η πρώτη ακαδημία για την παραγωγή αξιωματικών του Ναυτικού, για το νέο ελληνικό κράτος. Η συγκρότηση της...
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023
Αγορά 7.99€- Advertisement -
