15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑ8 Οκτωβρίου 1973: Ναυμαχία της Νταμιέττα, όταν οι Ισραηλινοί νίκησαν τους Αιγυπτίους

8 Οκτωβρίου 1973: Ναυμαχία της Νταμιέττα, όταν οι Ισραηλινοί νίκησαν τους Αιγυπτίους

- Advertisement -

Η Ναυμαχία της Νταμιέττα, ή Μπαλτίμ, ή Μπαλτίμ-Ντιαμιέττα, είναι μια από τις σημαντικότερες ναυτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινού και Αιγυπτιακού Ναυτικού. Έλαβε χώρα το βράδυ μεταξύ 8 και 9 Οκτωβρίου 1973, κατά την διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης του Yom Kippur. Η γεωγραφική της θέση είναι ουσιαστικά βορείως του Δέλτα του Νείλου.

Η ημερομηνία που έγινε η ναυτική σύγκρουση δεν πρέπει να μας προκαλεί σύγχυση καθώς δεν σχετίζεται με την προσπάθεια που οδήγησε στην ναυμαχία της Λαττάκειας. Η τελευτία έγινε στην αρχή του πολέμου του Yom Kippur, όταν το Ισραήλ βρέθηκε να πολεμάει σε ένα διμέτωπο αγώνα, και ήθελε να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους ανεφοδιασμού του. Στις 8 Οκτωβρίου όμως το βράδυ, το Ισραήλ είχε περάσει σε αντεπίθεση στο Σινά. Ήταν η τρίτη μέρα ουσιαστικά επιχειρήσεων, και οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες των Μ-60 και Centurion ορμούσαν εναντίον των Αιγυπτίων που είχαν περάσει το κανάλι, προσπαθώντας να αλλάξουν τον ρου των γεγονότων.

H Ναυμαχία της Λαττάκειας, η σύγκρουση που καθόρισε τον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο

Οι Ισραηλινοί ήθελαν η προώθηση των επιθετικών αιχμών του Στρατού να μείνει αδιατάρακτη από πιθανή κίνηση του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Στην σύγκρουση πήραν μέρος 6 συνολικά πυραυλάκατοι κλάσης Sa’ar (2 Sa’ar 4, 2 Sa’ar 3, 1 Sa’ar 2, 1 Sa’ar 1), όταν συναντήθηκαν με τους Αιγυπτίους ανοιχτά του Port Said. Οι Αιγύπτιοι, που είδαν τα ισραηλινά πλοία στα παράκτια ραντάρ τους, απέστειλαν εναντίον τους 4 συνολικά πυραυλακάτους κλάσης Osa προερχόμενες από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Το σκηνικό που παίχτηκε δεν διέφερε από την σύγκρουση της Λαττάκειας. Οι Osa βγήκαν στα ανοιχτά, πλησίασαν σε απόσταση βολής τους Ισραηλινούς, εκτόξευσαν τους Styx από πολύ μεγάλη απόσταση, και μετά άρχισαν να αποχωρούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ας δούμε όμως τι συνέβη με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Πριν την σύγκρουση

Στις 8 Οκτωβρίου, η ισραηλινή αντεπίθεση είχε αποτύχει, και τα αιγυπτιακά πλοία δεν άφησαν τα λιμάνια τους. Τα ισραηλινά πλοία είχαν λάβει μέρος στην ναυμαχία της Λαττάκειας, και μόλις επέστρεφαν στην Χάιφα. Σε 25 λεπτά τα πλοία είχαν ανεφοδιαστεί, και  10 συνολικά πολεμικά πλοία του Ισραήλ κατευθύνονταν νότια με ταχύτητα 30 κόμβων. Μέσα σε πέντε ώρες ήταν στα ανοιχτά του Port Said, αλλά οι Αιγύπτιοι δεν σκόπευαν να πολεμήσουν τους Ισραηλινούς. Με την αυτοπεποίηθηση που είχε το Ισραηλινό Ναυτικό από την νίκη στην Λαττάκεια, αποφάσισε να επιτεθεί στο Port Said και ή να καταστρέψει τα πλοία των Αιγυπτίων στα λιμάνια τους, ή να τους αναγκάσει να τα φυγαδεύσουν δυτικότερα. Σε κάθε περίπτωση, επιδίωκε μια ανοιχτή σύγκρουση με τους Αιγυπτίους, μια προσπάθεια ίσως να εκδικηθούν την βύθιση του INS Eilat από πύραυλους Styx το 1967.

Ο επικεφαλής του στόλου πυραυλοφόρων σκαφών, Αντιπλοίαρχος Michael Barkai και ο Ναύαρχος Binyamin Telem θέλησαν να παρασύρουν τους Αιγυπτίους, βομβαρδίζοντας παράκτιους στόχους στο Δέλτα του Νείλου. Βράδυ πια, στις 21:00, τα ισραηλινά ραντάρ έπιασαν “κάτι” στα ραντάρ τους, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ψευδοστόχοι. Πριν από αυτό οι Ισραηλινοί αύξησαν την ταχύτητά τους σε 40 κόμβους, κάτι που κατανάλωσε τα ήδη λίγα καύσιμα που είχαν στις δεξαμενές τους.

Ο Barkai πάνω στο INS Miznak διαπίστωσε πως το σκάφος του, όπως κι άλλα τρία, είχαν πλέον ελάχιστα καύσιμα. Ο ίδιος μετεπιβιβάστηκε στο INS Herev. Την ίδια στιγμή, τα ραντάρ των πλοίων εντόπισαν 4 πυραυλακάτους Osa να βγαίνουν από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και να κατευθύνονται δυτικά. Ο κύβος είχε ριφθεί.

Sa’ar 3, με 4 Gabriel κι ένα πυροβόλο 76/62 χιλιοστών

Η σύγκρουση

Ο Barkai είχε στην διάθεσή του 2 πυραυλακάτους Sa’ar 4, τις INS Reshef και INS Keshet, 2 Sa’ar 3, τις INS Soufa και INS Herev, μια Sa’ar 2, το INS Eilat και το περιπολικό κλάσης Sa’ar 1 INS Misgav που δεν έφερε πυραύλους. Στις 23:00, χώρισε σε τρεις σχηματισμούς τα πλοία του, βόρεια το INS Reshef και το INS Κeshet, στο κέντρο το INS Eilat και το INS Misgav, και νότια το INS Herev με το INS Soufa. Όταν έγινε αυτό, ακόμη οι Osas δεν είχαν φανεί στα ραντάρ.

Με τις Herev και Soufa ο Barkai ξεκίνησε να χτυπά στόχους στην Νταμιέττα. Την ίδια ώρα, τα συστήματα ESM έπιασαν εχθρικές εκπομπές δυτικά, κοντά στο Baltim. Τότε ο Barkai έδωσε εντολή στο βόρειο σχηματισμό να ρίξει chaffs, προκειμένου να δει αν αυτό θα τραβούσε την εχθρική προσοχή. Σε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, το σύννεφο των αερόφυλλων έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης. Χωρίς να χάσουν καιρό, οι Ισραηλινοί άνοιξαν τα συστήματα ECM, και επιτάχυναν στο μέγιστο, ενώ ο Barkai πήρε την απόφαση να μην καλέσει την Ισραηλινή Αεροπορία.

Ο πύραυλος Gabriel σε εκτόξευση

Ο βόρειος σχηματισμός προωθήκε περισσότερο προς τα δυτικά, και έκανε πλέον κανονική επαφή με τους Αιγυπτίους. Δυο ζεύγη Osa, πλησίαζαν, αλλά ήταν πολύ μακρυά ακόμη για τους Styx. Στις 00:15, εντοπίστηκε εκτόξευση Styx από απόσταση 30 μιλίων, ή περίπου 48 χιλιόμετρα. Η διαδικασία ήταν η “κλασική” πια, ECM, αερόφυλλα, και οι Styx έπεσαν στην θάλασσα. Ακολούθησαν ακόμη 3 ομοβροντίες πυραύλων από αιγυπτιακής πλευράς, και που σαν στόχο είχαν κυρίως το “σύννεφο” αεροφύλλων στα βόρεια. Οι Osa αφού εξάντλησαν τους μεταφερόμενους Styx (16 συνολικά), έκαναν έναν ελιγμό σαν περίπου ένα οκτώ, και άρχισαν να επιστρέφουν ολοταχώς προς την Αλεξάνδρεια.

Μετά την εμπειρία της Λαττάκειας, κι ενώ εκεί χάθηκε πύραυλος λόγω απόστασης, ο Barkai είχε δώσει διαταγές να μην ρίξουν σε στόχο που ήταν σε μεγαλύτερη απόσταση των 11 μιλίων, ενώ η μέγιστη εμβέλεια των Gabriel ήταν 12. Συνεπώς η ναυμαχία μετατράπηκε σε μια ναυτική καταδίωξη υψηλής ταχύτητας. Σημειώνεται δε πως οι Sa’ar ήταν γρηγορότερες από τις Osa.

Μετά από 30 λεπτά, τα αιγυπτιακά πλοία ήταν κάπου μεταξύ Νταμιέττας και Μπαλτίμ. Τότε πρώτο το INS Keshet πλησίασε τα αιγυπτιακά πλοία σε απόσταση μικρότερη των 11 μιλίων και με ένα πύραυλο έπληξε την βορειότερη (γεωγραφικά) Osa. Εκείνη την στιγμή το INS Keshet παρουσίασε πρόβλημα στο μηχανοστάσιο, και σταμάτησε την καταδίωξη 2 μίλια από την χτυπημένη Osa. Εκτόξευσε όμως άλλον έναν Gabriel, ενώ το INS Misgav πλησίασε και άρχισε να ρίχνει στην Osa με τα πυροβόλα του.

Η πρώτη αυτή πυραυλάκατος αναφέρεται πως χτυπήθηκε από τουλάχιστον 4 Gabriel. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, το INS Reshef εντόπισε και έπληξε μια δεύτερη Osa, την ίδια στιγμή που INS Eilat επίσης την χτυπούσε με δικό του Gabriel. To INS Reshef δεν άφησε την ευκαιρία να φύγει και πλησιάζοντας αποτελείωσε την Osa με ταχύ πυρ από το πυροβόλο του.

Στην Ναυμαχία της Νταμιέττα οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν μόνο Osa, κι όχι τις παλαιότερες Komar, που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι Σύριοι

Το νότιο ζεύγος των Osa χωρίστηκε, αλλά οι Ισραηλινοί πλέον, όντας σε απόσταση βολής Gabriel, έριχναν πυραύλους κανονικά. Η μια από τις δυο Osa δέχτηκε έναν πύραυλο, και έμεινε ακίνητη. Οι Ισραηλινοί πλησίασαν και τα Herev και Soufa άρχισαν να ρίχνουν εναντίον της με τα πυροβόλα τους χωρίς βιασύνη πλέον. Η πυραυλάκατος όμως έμεινε ακίνητη, αρνούμενη να βυθιστεί, παρά το συνεχές ισραηλινό πυρ. Τελικά οι Ισραηλινοί διαπίστωσαν πως θα ήταν αδύνατο να την βυθίσουν, καθώς η τελευταία είχε “κάτσει” στα αβαθή!

Η τελευταία Osa κατάφερε να μπει στην Αλεξάνδρεια πριν οι Ισραηλινοί φτάσουν σε απόσταση βολής Gabriel. To INS Reshef βρισκόταν εγγύτερα σε αυτή, αλλά πρόβλημα πυροδότησης απέτρεψε την εκτόξευση ενός ακόμα Gabriel. Ο κυβερνήτης του Reshef συνέχισε την καταδίωξη, ελπίζοντας να πλησιάσει αρκετά ώστε να την βυθίσει με το πυροβόλο. Ο  Barkai διαπίστωσε πως το Reshef είχε πλησιάσει επικίνδυνα τις ακτές, και διέταξε να σταματήσει η καταδίωξη, φοβούμενος αεροπορική επίθεση. Τελικά η Osa, και το μάλλον τυχερό πλήρωμά της μπήκαν αλώβητοι στο λιμάνι…

Στις 1:30 η ναυμαχία είχε τελειώσει. Στις 1:37 ο “Yomi” Barkai έδωσε διαταγή να συγκεντρωθεί ο στόλος, και να αποχωρήσουν. Στις 10:00 ο στόλος του Barkai έμπαινε για μια ακόμη φορά νικητής στο λιμάνι της Χάιφας.

Οι Αιγύπτιοι ισχυρίστηκαν πως είχαν βυθίσει τουλάχιστον 3 Sa’ar, αλλά στο τέλος του πολέμου, όλα τα ισραηλινά πλοία όχι μόνο ήταν δεμένα στα λιμάνια τους, αλλά και απολύτω επιχειρησιακά, μην έχοντας υποστεί πολεμικές ζημιές.

Klaus Mommsen, 60 YEARS ISRAEL NAVY

Πρώτη δημοσίευση 7/10/2018

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο Πούτιν πετά βομβαρδιστικό, οδηγεί νταλίκα… πότε το εικονικό έγινε παγκόσμια εξουσία;

Τελικά η πολιτική μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζουμε. Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποσύρονται από φέτος οι αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC, αν τις χάσουμε...

123
Οι πρώτες δύο από τις οκτώ εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC της Αυστραλίας θα αποσυρθούν, μια φέτος και η άλλη το 2026, αρκετά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου 1943: Βύθιση του υποβρυχίου “Delfino” που...

1
Βυθίζεται σε ναυτικό ατύχημα έξω από το ναύσταθμο του Τάραντα το ιταλικό υποβρύχιο "Delfino". Το οποίο ήταν γνωστό από την τορπιλική επίθεση και βύθιση...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

1966-1976: Οι ελληνικοί εξοπλισμοί σε μια κρίσιμη δεκαετία – από τα Noratlas στην εισβολή της Κύπρου, μέρος Β’

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσθηκαν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην απόκτηση του Noratlas από την ΕΒΑ, ιδίως η ματαίωση της προμήθειας των 4...

Το Ισπανικό Ναυτικό έμεινε με μόνο ένα υποβρύχιο

Η απόσυρση του ισπανικού υποβρυχίου Tramontana, κλάσης Agosta, στις 16 Φεβρουαρίου, μετά από σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας και πλεύση 315.144 ναυτικών μιλίων, αφήνει το...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην Ελευσίνα τα 2 πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R – βίντεο

Με πτήση μεταγωγικού C-17 Globemaster, έφθασαν σήμερα το μεσημέρι στην βάση της Ελευσίνας τα πρώτα 2 νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo, από την παραγγελία...