Ξεκινά τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 20ής Μαρτίου 2003 η εισβολή στο Ιράκ, γνωστός και ως Τρίτος Πόλεμος του Κόλπου. Στον Συνασπισμό κρατών εναντίον του Ιράκ συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Πολωνία.
Με τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου να θεωρείται η σύγκρουση Ιράν-Ιράκ μεταξύ 1980-1988 και το Δεύτερο την επιχείρηση για την έξωση του Ιράκ από το Κουβέιτ από μια συμμαχία Δυτικών και Αραβικών κρατών (1990-1991), ο Τρίτος ήταν απλά η συνέχεια μιας αναμέτρησης της Δύσης με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, του Μπααθιστή δικτάτορα του Ιράκ. Αρχικά σύμμαχος των ΗΠΑ και της Δύσης και σημαντικός εισαγωγέας όπλων και τεχνολογίας, ο Χουσεΐν ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος εγγυητής των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή, ειδικά έναντι του Ιράν, που από προμαχώνας των δυτικών αξιών και συμφερόντων είχε περάσει στο αντίθετο άκρο, με την Ισλαμική Επανάσταση.
Ωστόσο, η άμβλυνση των αντιπαλοτήτων με το Ιράν μείωσε τη σημασία του Ιράκ, που θέλοντας να επανέλθει ως περιφερειακή δύναμη εισέβαλε στο γειτονικό Κουβέιτ το 1990 και διεκδίκησε τον έλεγχο της τιμής του πετρελαίου. Με τη διάλυση του Ιρακινού Στρατού και την απελευθέρωση του Κουβέιτ, η επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου” έληξε, ως προς τους στρατιωτικούς της σκοπούς και το Ιράκ αφέθηκε να αναλωθεί σε μια εσωτερική σύγκρουση, με τις ένοπλες δυνάμεις του να μην επιτρέπεται να πλησιάσουν στα Βόρεια ή Νότια σύνορα της χώρας.
Η συνέχεια στο Military History