17.6 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 20 Φεβρουαρίου 1959: Η "Μαύρη Παρασκευή" της Καναδικής αεροπορικής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Φεβρουαρίου 1959: Η “Μαύρη Παρασκευή” της Καναδικής αεροπορικής βιομηχανίας

- Advertisement -

Το πρωτοποριακό καναδικό αεροσκάφος Avro CF-105 “Arrow” ακυρώνεται από την κυβέρνηση Ντήφενμπεηκερ.

Το “Arrow” ήταν το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε αναληφθεί από την Καναδική αεροπορική βιομηχανία στα χρονικά της σύντομης ύπαρξής της, ενώ τεράστια ποσά είχαν επενδυθεί αλλά και αναμένονταν από την εκμετάλλευση του σχεδίου. Η κίνηση τοποθετείται στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, όπου ο Καναδάς βρέθηκε μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ ενώ η οικονομία του προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει από τις συνέπεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Καναδάς εντάχθηκε αμέσως το ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 1949, όντας ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, με σκοπό να επωφεληθεί από τις ευεργεσίες της κοινής άμυνας. Ωστόσο, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο συνασπισμών αυξανόταν, οι καναδικές κυβερνήσεις αντιλήφθηκαν πως η επικράτεια της χώρας βρισκόνταν πάνω στην πορεία που θα κάλυπταν οι σχηματισμοί των σοβιετικών βομβαρδιστικών πορευόμενα προς τους στόχους τους στο έδαφος των ΗΠΑ. Έτσι υπήρχε ανάγκη για ένα ικανό αναχαιτιστικό μεγάλου ύψους και μακράς εμβέλειας.

Η αεροπορική βιομηχανία τους, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ιδιαίτερα στα χρόνια του πολέμου, αναλαμβάνοντας υποκατασκευαστικό έργο για τις βρετανικές εταιρείες αρχικά και στη συνέχεια κατασκευάζοντας μεγάλα βομβαρδιστικά (Anson, Lincoln και Lancaster) παρουσίασε ένα μαχητικό jet στη μορφή του CF-100 Canuck. Αλλά με τις απαιτήσεις της αεροπορίας να βρίσκονται πολύ υψηλότερα, ξεκίνησε την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός πραγματικά προηγμένου μαχητικού που θα ξεπερνούσε σε ταχύτητα, ευελιξία, οροφή πτήσης και εμβέλεια οτιδήποτε υπήρχε εκείνη τη στιγμή στον κόσμο.

Μαχητικά Avro CF-100 Canuck

Η Avro Canada παρουσίασε δύο διαδοχικά πρωτότυπα, το CF-103, μια πιο προηγμένη σχεδίαση βασισμένη στο CF-100 και το CF-104, μια νέα σχεδίαση με πτέρυγα “δέλτα”. Οι απαιτήσεις της Καναδικής Αεροπορίας όμως ήταν εξαιρετικές και έτσι οι μηχανικοί της Avro  ξεκίνησαν τις εργασίες τους από την αρχή. Το αεροσκάφος αυτό ήταν το “Arrow” και το εύρος της προεργασίας ξεπέρασε κάθε φαντασία του τμήματος σχεδίασης της καναδικής εταιρείας. Εξελιγμένα μηχανικά τμήματα, υλικά, κράματα μετάλλων για την άτρακτο και τις πτέρυγες, κινητήρες, συστήματα διεύθυνσης και ηλεκτρονικά αναπτύσσονταν για πρώτη φορά και ταυτόχρονα εκτινάσσοντας τον προϋπολογισμό στα ύψη. Με την εμμονή, όμως, της διαχειριστικής ομάδας και την πίεση προς την καναδική κυβέρνηση το σχέδιο προχωρούσε, αν και με δυσκολία. Στις 4 Οκτωβρίου του 1957 το πρωτότυπο του μαχητικού CF-105 Arrow εμφανίστηκε επίσημα στο κοινό.

Το επόμενο έτος, οι αλματώδεις εξελίξεις στην αεροναυπηγική και μηχανική έκαναν το επιτελείο της Avro να αναζητήσει ήδη βελτιώσεις στο μοντέλο που θα γίνονταν με τους νέους, ισχυρότερους κινητήρες Orenda Iroquois, την ενσωμάτωση τεχνολογίας Fly-by-Wire, συστημάτων ελέγχου πυρός και νέων όπλων αέρος-αέρος. Τα νέα συστήματα ενσωματώθηκαν στο μοντέλο που ονομάστηκε Mark.2 και η φάση χαμηλού ρυθμού παραγωγής ξεκίνησε στα τέλη του έτους. Ωστόσο, η εκλογή νέας κυβέρνησης συντηρητικών του Τζων Ντήφενμπεηκερ άλλαξε την πολιτική επένδυσης σε νέα “εθνικά” προγράμματα και έθεσε εμπόδια στην χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη του “Arrow” και η επέκταση των δραστηριοτήτων της Avro Canada την είχαν κάνει την τρίτη ισχυρότερη εταιρεία στη χώρα με επενδύσεις και μερίδια σε μεγάλο μέρος της καναδικής οικονομίας (μεταλλουργία, σιδηροδρόμους, άνθρακα, ηλεκτρονικά κ.λπ.).

Το 1958 η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία NORAD εντάσσοντας τον Καναδά στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου αεράμυνας των ΗΠΑ. Η συμφωνία έκανε τον Καναδά μέρος του συστήματος SAGE και μέτοχο πληροφοριών ενός αυτοματοποιημένου συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου που θα έδινε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στον αέρα σε όλο το εύρος της Βόρειας Αμερικής. Το σύστημα ελέγχου ερχόταν “πακέτο” με τον αντιαεροπορικό πύραυλο Bomarc, που δεχόταν πυρηνική κεφαλή και φιλοδοξούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο αναχαίτισης των αργοκίνητων σχηματισμών σοβιετικών βομβαρδιστικών. Η κυβέρνηση Ντήφενμπεηκερ κατηύθυνε τις προσπάθειές της προς τα εκεί πλέον παρά στη χρηματοδότηση ενός “αβέβαιου” και “παρωχημένου” σχεδίου αεράμυνας που απορροφούσε τεράστιες ποσότητες χρημάτων “χωρίς εγγύηση” απόδοσης.

Βέβαια η κυβέρνηση Ντήφενμπεηκερ δεν ήταν και τόσο θετική να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που συνέλαβε και προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός αμύνης George Pearkes ζήτησε με επίταση την κατάργηση του προγράμματος “Arrow” τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1958 προκρίνοντας πυραύλους “αντί για παλιά αεροπλάνα” αλλά η επιτροπή αμύνης του Κοινοβουλίου το απέρριψε (αν και δέχτηκε τελικά να αγοραστούν οι Bomarc). Τελικά στις 20 Φεβρουαρίου 1959, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση του προγράμματος.

Η κίνηση σόκαρε όχι μόνο την αεροπορία που είχε επενδύσει πολλά στο πρόγραμμα αλλά και την εταιρία κατασκευής Avro Canada, η οποία αποδείχθηκε πως δεν είχε κατορθώσει να συντάξει ένα σχέδιο εναλλακτικής δράσης και δεν κατάφερε να συνέλθει ποτέ. Ως αποτέλεσμα, 15 χιλιάδες ειδικευμένοι εργάτες, τεχνικοί και υπάλληλοι της Avro έμειναν άνεργοι άμεσα και άλλοι τόσοι από το δίκτυο υποστήριξης και συνεργατών της εταιρείας που εμπλέκονταν έμμεσα στο πρόγραμμα “Arrow”. Πολλοί μηχανικοί και αρχιτεχνίτες κατέφυγαν στις ανταγωνιστικές εταιρίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ (“brain drain”), ενώ οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν σε προγράμματα ανάπτυξης φορτηγών και ναυτικών σκαφών που ανέπτυσσε η εταιρεία.

Δύο μήνες μετά, τα πρωτότυπα και αεροσκάφη προπαραγωγής καταστράφηκαν και ελάχιστα κομμάτια σώζονται σήμερα. Η ίδια η Avro Canada έκλεισε το 1962. Η 20ή Φεβρουαρίου ονομάστηκε “Μαύρη Παρασκευή” από το σοκ και τις τρομερές συνέπειες που είχε η κίνηση της καναδικής κυβέρνησης αλλά κυρίως για τις προοπτικές που θα είχε ενδεχομένως το πρόγραμμα, αν και εφόσον συνεχιζόταν για την καναδική αεροπορική βιομηχανία και όχι μόνον. Η καναδική κυβέρνηση αγόρασε τελικά τους πυραύλους Bomarc και απέκτησε αριθμό των κατωτέρων επιδόσεων μαχητικών F-101 “Voodoo” από την αμερικανική McDonnell αντί των “Arrow”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: M3 Bradley για την Ελλάδα αντί για M2…. επίσης Bradley!

Αν κάτι χρειάζεται "χτες" ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα ικανό ΤΟΜΑ που θα συμπληρώσει τις επιλαρχίες των αρμάτων μάχης. Εδώ και δεκαετίες, πρέπει να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Βρετανίας, το πραγματικό «Μάρμαρο» αλλά όχι Παρθενώνα

43
Αν χθες και σήμερα το κύριο θέμα επικαιρότητας είναι η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ στο Λονδίνο, μια σαφώς κακότροπη και αναπάντεχη βρετανική κίνηση, ας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1805: Μάχη του Αούστερλιτς, «η σύγκρουση...

0
Ένα έτος μετά την ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης αντιμετωπίζει τους ενωμένους στρατούς Αυστρίας και Ρωσίας στο Αούστερλιτς της αυστριακής Μοραβίας (στη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1805: Μάχη του Αούστερλιτς, «η σύγκρουση των τριών αυτοκρατόρων»

Ένα έτος μετά την ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης αντιμετωπίζει τους ενωμένους στρατούς Αυστρίας και Ρωσίας στο Αούστερλιτς της αυστριακής Μοραβίας (στη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1823: Η διακήρυξη του δόγματος Μονρόε, οι ΗΠΑ προστάτης της αμερικανικής ηπείρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μονρόε (1758-1831), στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν στις υποθέσεις των ευρωπαϊκών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1943: Η γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Μπάρι

Το έτος 1943 θα αποδειχθεί καθοριστικό για την Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 13 Μαΐου, οι Ιταλικές και Γερμανικές δυνάμεις στην Τυνησία θα...