Το πρωτότυπο του Douglas DC-3 πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση.
Σχεδιασμένο ως βελτιωμένο και μεγεθυμένο μοντέλο του DC-2 των 14 θέσεων, το ολομεταλλικό, δικινητήριο, χαμηλοπτέρυγο DC-3 “Dakota” των 21-32 θέσεων θα φέρει επανάσταση στις αερομεταφορές διευρύνοντας το φάσμα των επιβατηκών πτήσεων του μεσοπολέμου. Ακολουθώντας τα μέτρα και τις απαιτήσεις της εποχής, το ‘Dakota’ ήταν η ακμή της εναέριας πολυτέλειας και ανέσεων, έχοντας 28 θέσεις επιβατών για σύντομες πτήσης ημέρας ή 14 ανακλινόμενες θέσεις για μακρές νυχτερινές. Αν αυτές αφαιρούντο, το αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει επτά φορεία. To DC-3 μπορούσε να καλύψει την απόσταση μεταξύ των δύο ωκεανών πετώντας από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη μέσα σε 15 ώρες.
Η πρώτη εταιρεία που παρέλαβε το αεροσκάφος ήταν η American Airlines τον Ιούνιο του 1936. Το αεροσκάφος αποδείχθηκε όχι μόνον ταχύ και άνετο αλλά και εξαιρετικά οικονομικό, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή για τα αεροπορικά ταξίδια που τότε άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Μέχρι το 1940 το 90% των επιβατικών πτήσεων στις ΗΠΑ θα γινόταν από αεροσκάφη των τύπων DC-2 και DC-3. 600 αεροσκάφη του μοντέλου DC-3 (Douglas Commercial-DC) θα κατασκευαστούν μέχρι την έναρξη του πολέμου.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα φέρει τη γέννηση και της στρατιωτικής έκδοσης του “Dakota”, του C-47 “Skytrain”, με πάνω από 15.000 να κατασκευάζονται στη διάρκεια του και αμέσως μετά (στη Σοβιετική Ένωση το C-47 κατασκευάστηκε ως Lisunov Li-2 και στην Ιαπωνία ως L2D Type 0 transport). Μετά τον πόλεμο υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως επιβατηγό μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.
Πέταξε και με τα χρώματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενώ ως C-47 φόρεσε τα χρώματα και της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας λειτουργώντας ως μεταγωγικό, αυτοσχέδιο βομβαρδιστικό κατά τον Εμφύλιο, ενώ έλαβε μέρος στον πόλεμο της Κορέας με τα ελληνικά χρώματα. Αποσύρθηκε από την ελληνική υπηρεσία το 2008.